PORTRET: Daniel Crista, ecologistul care vrea la olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Student la Ecologie, tânărul este pasionat de protecţia mediului, dar iubeşte în aceeaşi măsură ieşirile cu bicicleta.Daniel iubeşte bicletele încă de la vârsta de opt ani, atunci când a primit în dar de la părinţi un pegas roşu.

PROFIL
Născut: 19.01.1991
Ocupaţie: student
Studii: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Secţia de Ecologie şi protecţia mediului
Familie: necăsătorit

 „Mă plimbam cu bicicleta ca orice copil, făceam ture întregi şi niciodată nu mă plictiseam, dar abia la vârsta de 14 ani am descoperit că ciclismul este şi o pasiune”, a spus tânărul.
Aventura lui Daniel în lumea ciclismului a început odată cu înscrierea tânărului în Asociaţia Bike Attack din Reşiţa. „Băieţii de la Bike Attack, care mi-au atras atenţia cu diferitele lor ture cu bicicleta. După mai multe participări, am prins gustul aventurii şi am început să merg pe toate coclaurile de unul singur”, a spus tânărul.

Prima tură, cu ghinion
Timp de trei ani, tânărul a colindat toate zonele montane din apropierea Reşiţei. Împreună cu prietenii sau chiar şi singur, Daniel rata nicio ocazie de a se antrena. Primul traseu mai lung pe care reşiţeanul l-a făcut a fost cu puţin ghinion. „Prima mea bicicleta cu care am fost la Roşia Montană a fost un model de metal şi înainte cu doi kilometri de a ajunge în localitate am avut puţin ghinion şi mi s-a rupt axul de la roata din spate. Problema s-a rezolvat  a doua zi, când am mers în primul oraş să îmi cumpăr altul”, a mai spus ciclistul.
La 17 ani, Daniel a vrut să participe la o primă întrecere „Liman Bike Race”. „La primul meu concurs am făcut o tură de două zile până la Roşia Montană. Am parcurs 35 de kilometri şi am fost o surpriză pentru ceilalţi concurenţi pentru că nimeni nu se aştepta să rezist. Era un concurs greu şi pentru cei cu experienţă. Am ieşit pe locul patru la acel concurs”, mai spune tânărul.
Pasionat de ciclism, Daniel şi-a dorit să participe la competiţii tot mai importante. La împlinirea majoratului, sportivul a fost selectat de Clubul Dinamo Bucureşti . „Răzvan Jugănaru m-a contactat pentru a veni la Dinamo şi din septembrie 2009 sunt legitimat la acest club”, a mai spus campionul.
Legitimarea la clubul bucureştean a însemnat pentru Daniel noi oportunităţi. „Anul trecut am câştigat şi Campionatul Naţional de Mountain Bike Maraton, organizat la Sovata. A fost greu să câştig pentru că  nu aveam o bicicletă foarte performantă”, a explicat tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum sunt pregătirile pentru olimpiadă?
Anul acesta am început sa merg la competiţii  internaţionale, unde se primesc puncte pentru olimpiada din 2012. Dar o să fie destul de greu.

Cum e să concurezi pe un traseu care nu îl cunoşti?
Este destul de greu, deoarece nu ştii cum să îţi dozezi energia şi automat ai o şansă în minus faţă de cel care cunoaşte traseul.

Cu cine te pregăteşti?
Fac antrenamente în fiecare zi câte trei ore, mai puţin luni.Antrenorul meu este Alex Ciocan. El îmi spune cum să mă pregătesc.El este la Bucureşti, dar vorbim tot timpul şi de multe ori mă duc acolo şi stau câteva zile.

Ce-i place?
„Îmi place să mânânc aripioare de pui crocante, pot să mănânc în fiecare zi, chiar şi de două ori pe zi. În general îmi plac oamenii zâmbăreţi şi glumeţi, cu care poţi să te împrieteneşti repede. Îmi place să alerg iarna, anul acesta am alergat 200 km. Îmi place să mă dau cu schiurile  şi îmi mai place să călătoresc”

Ce nu-i place?
„Nu îmi place când plouă şi eu vreau să fac antrenament şi trebuie să stau în casă. În general nu îmi place sa stau în casă, nu îmi place ciorba de burtă. Nu îmi plac oamenii morocănoşi şi prea serioşi sau mincinoşi. Nu îmi place că sunt dezordonat şi din cauza asta uit multe chestii acasă când plec undeva”

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite