Karla Koreck, „îngerul păzitor” al şomerilor crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karla Koreck
Karla Koreck

Meseria reşiţencei este foarte apreciată mai ales de oamenii care au fost loviţi de recesiune. Tânăra face cursuri de formare profesională.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 18.12.1982, Reşiţa
EDUCAŢIE. Licenţiată în ştiinţe administrative
JOB. Administrator firmă servicii de formare profesională
FAMILIE. Căsătorită, o fetiţă de 4 ani, Armina

Karla este o tânără care are încredere în propriile sale puteri şi pe care o caracterizează optimismul. Este aproape mereu veselă şi liniştită şi îi place ca munca ei să fie recunoscută şi apreciată. Calmul de care Karla dă dovadă, dar şi modul în care vorbeşte şi puterea de convingere au ajutat-o pe tânără să reuşescă în propria afacere. Karla este obişnuită să muncească. Face acest lucru de pe vremea studenţiei.
„Am studiat în Reşiţa. Eu aş fi vrut să urmez cursurile Facultăţii de Farmacie, dar părinţii nu şi-au permis să mă întreţină la Cluj. Aşa că am dat aici la facultate. M-am angajat de când eram studentă. Am fost lucrător în comerţ, secretar economic, consultant financiar, unit manager, iar în final director de vânzări pentru Centrul de Afaceri şi Meserii. Aici am început să învăţ amănunte despre piaţa muncii, plasarea personalului şi calificarea”, spune Karla.
A fost director al acestui centru aproape doi ani. I-a plăcut foarte mult acest gen de muncă, iar anul trecut s-a hotărât să-şi facă o afacere proprie. Faptul că lucrează pentru sine a motivat-o. „Firma pentru care am lucrat se ocupa mai mult de calificarea personalului. Au avut tentative de plasare care nu au reuşit. Atunci m-am hotărât să fac eu acest lucru. Mi s-a aprins un beculeţ brusc. Aşa am ajuns să lucrez pentru mine”, povesteşte tânăra antreprenoare.

A pornit cu o bază de date de trei persoane
În momentul în care şi-a început activitatea, Karla ştia multă teorie. Asta, pentru că la firma la care a lucrat nu intra în contac direct cu cei care vroiau să se califice. Abia la compania în fruntea căreia se află acum Kalra a ajuns să-i ghideze pe cei care vor să ajungă în Austria, ca şi îngrijitori ai persoanelor în vârstă. „Am pornit de la trei contacte în baza mea de date, dar am reuşit ca în scurt timp să o dezvolt. După câteva sâptămâni de lucru am avut 16 persoane interesate de astfel de cursuri. Am fost stresată la început. Îmi era teamă. Vroiam să reuşesc. Sunt pe cont propriu. O afacere înseamnă multă muncă şi dăruire, dar şi respect faţă de clienţi”, explică tânăra.
În timp, a reuşit să încheie un contract cu o firmă din Austria, iar acum plasează forţă de muncă în această ţară. Este ajutată foarte mult de soţul său, Ştefan. „Soţul meu mă ajută şi este alături de mine. Îi place şi lui, iar acum vrem să oferim locuri de muncă şi domnilor”, spune Karla.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ai avut curajul să faci afaceri pe criză?
Este un gen de afacere care vine în sprijinul oamenilor, mai ales acum, în această perioadă grea din punct de vedere economic. Foarte multă lume vrea să plece dincolo să muncească. Se câştigă bine.

Au oamenii încredere în acest gen de firme?
În general, da. Trebuie să le spui mereu adevărul. Ei trebuie să ştie ce le poţi oferi, la ce trebuie să se aştepte. Este un interes reciproc. Cea mai bună reclamă pentru noi este recomandarea. 

Ai regrete că ai trecut de partea cealaltă a baricadei?
Nu am regrete că nu mai sunt un salariat. Este greu, este multă muncă, dar ai altă motivaţie atunci când lucrezi pentru tine.

Ce-i place
„Îmi place să desfăşor diferite activităţi cu micuţa mea, Armina, deşi recunosc că nu-i aloc tot timpul pe care mi l-aş dori. Îmi place să mă destind, să mă relaxez împreună cu soţul meu. Îmi place mult să călătorim. Îmi plac drumeţiile. Îmi place muntele“.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii făţarnici. Nu-mi plac oamenii cu două feţe. Nu-mi place să fiu desconsiderată“.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite