Irina Botgros îi învaţă pe liceeni să se protejeze împotriva bolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Botgros
Irina Botgros

Irina popularizează programele de sănătate, în rândul liceenilor, iubeşte oamenii şi animalele. Liceul l-a urmat la Liceul „Traian Vuia” din Reşiţa, iar facultatea, aşa cum era şi firesc pentru o persoană sensibilă, este cea de asistenţă socială.

PROFIL
Născută. 27 martie 1979
Studii. Facultatea de Psihologie, Specializare Asistenţă Socială
Familie. Casătorită

Irina Botgros a crescut în Reşiţa, în mijlocul unei familii calde şi mai are un frate. Iubeşte animalele de când se ştie, iar cuvântul „empatie” o reprezintă mai bine ca oricare altul. Liceul l-a urmat la Liceul „Traian Vuia” din Reşiţa, iar facultatea, aşa cum era şi firesc pentru o persoană sensibilă, este cea de asistenţă socială.
După ce a schimbat mai multe locuri de muncă, l-a găsit pe cel potrivit, care se mulează pe personalitatea ei, dar şi invers. S-a orientat spre Direcţia de Sănătate Publică prin structura ei naturală, legată cumva de fiinţa umană, de compasiune şi empatie. Terminând o facultate cu profil social şi plăcându-i mult astfel de activităţi, a venit firesc dorinţa ei de-a lucra într-un asemenea sistem.
„Am găsit aici un colectiv foarte prietenos şi instruit şi o activitate pe măsură, pe placul meu. Cred că m-am integrat bine. Sunt consilier în cadrul Compartimentului Judeţean Programe Naţionale de Sănătate”, spune Irina Botgros.
Îi plac aproape toate programele derulate de DSP, însă cel mai drag şi de sufletul ei este  Programul Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului, pe care îl monitorizează din 2003. Acesta prevede distribuirea gratuită de contraceptive. „Lucrez cu plăcere, mai ales când se ivesc proiecte de prevenţie sau de educaţie sanitară derulate în şcoli”, povesteşte reşiţeanca.

Ajută suferinzii
Pentru că nu îi poate vedea pe oameni suferind, Irina îşi duce mai departe de job visul de a-i ajuta pe oameni.
„Încerc să creez pârghii, să găsesc soluţii, apelez la oameni sufletişti, care nu o dată s-au implicat în atfel de cazuri. Direcţionez pacientul către mass-media unde am mulţi prieteni, de asemenea, foarte săritori şi cu suflet frumos. Cu ajutorul lor se creează o reţea, care astfel contribuie la rezolvarea cazului”, subliniază Irina, care este de părere, că toţi trebuie să procedăm la fel. Tânăra chiar îi găseşte pe cei care au nevoie de ajutor.
„Oamenii îşi deschid sufletul foarte uşor atunci când au necazuri şi tocmai pentru această încredere mă implic total, căutând soluţii viabile”. Două cazuri le are aproape de suflet. „M-a impresionat cazul unui bebeluş, care a avut nevoie de un transplant de cord pulmon. Cazul Danei Dobromir, tânara care a învins cancerul şi pe care am direcţionat-o spre instituţiile care puteau să-i susţină financiar tratamentul în Germania, este un alt caz, aproape de sufletul meu”, a adăugat Irina.  

Întrebări şi răspunsuri

Ce te-a determinat să înfiinţezi o asociaţie pentru protecţia animalelor?
Personal, consider că armonia dintre oameni şi animale este de esenţă divină şi animalele reprezintă o lume fascinantă, de la care am putea prelua lecţii de viaţă. Ştiu să ne iubescă necondiţionat, să dăruiască, ne învaţă de multe ori lecţia de generozitate, sensibilitate. N-ar trebui sa ne simţim superiori lor.

Cât de dificil a fost să concretizezi acest vis?
Am înfiinţat în 2008 Asociaţia pentru Protecţia Animalelor. Având în vedere că există o legislaţie, care din păcate nu e pusă în aplicare este destul de greu şi de multe ori am senzaţia că mă lupt cu morile de vânt.

Ce-i place
Să stau cu omul iubit, psihologia, oamenii veseli, cu suflet frumos, optimismul, florile nerupte, iubesc primăvara, fiind născută în martie, Lucian Blaga, folkul şi muzica anilor 80.

Ce nu-i place
Duplicitatea, ipocrizia, falsele valori, lipsa de civilizaţie, indivizii care îşi creionează un tablou ideal şi sunt total opuşi, oamenii inculţi şi agramaţi.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite