Cristian Şodâncă dascălul reşiţean pasionat de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Şodâncă
Cristian Şodâncă

Cristian Şodâncă este profesor de istorie de aproape trei ani. Reşiţeanul a ales să stea la catedră, deşi marea sa pasiunea este fotbalul. Ca orice copil, Cristian a bătut mingea în spatele blocului încă de la câţiva ani.

PROFIL
Născut. 13 februarie 1984   
Educaţie. Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Facultatea de Teologie Ortodoxă Didactică Istorie
Ocupaţia. Profesor de istorie

 Pentru că era mai mic decât cei cu care juca, reşiţeanul era mereu pus în poartă, ca să apere echipa de goluri. „În copilărie, mergeam zilnic în spatele blocului sau în curtea şcolii pentru a juca fotbal. Mă întâlneam cu prieteni, colegi de şcoală mai mari, care atunci când jucau fotbal aveau nevoie tot timpul de cineva care să stea în poartă. Mă puneam în poartă, deşi îmi cam tremurau picioarele când vedeam ce tare şutează cei mari”, a povestit sportivul.

De la o joacă, la alt nivel
Simpla joacă s-a transformat în timp într-o activitate zilnică, iar în clasa a VIII-a a mers singur să se înscrie într-o echipă profesionistă. „Eram nehotărât la ce echipă să merg, dar locuind în Govandari am decis să aleg între Gloria Reşiţa şi Fotbal Club Gemina. Am fost sfătuit de un vecin din scară să merg la Fotbal Club Gemina, deoarece antrenamentele se desfăşurau în curtea şcolii de la Generală Numărul 8, chiar în spatele blocului”, a mai spus acesta. Decis să meargă la antrenament şi să nu stea în baruri, Cristian era tot mai implicat şi participa la fiecare oră de pregătire. „Pot spune că acesta a fost punctul de plecare în dezvoltarea mea ca om, deoarece am început să am o altă viziune asupra vieţii şi am început să cunosc mai mulţi oameni, care fiecare, într-o măsura mai mare sau mai mică au pus umărul la dezvoltarea mea ca om”, a explicat tânărul. Cristi a început fotbalul la vârsta de 13 ani, dar spune că a îndrăgit acest sport de când a deschis ochii.
Primul meci pentru jucătorul de fotbal a fost unul plin de emoţii. „Aveam fluturaşi în stomac la primul meci. Îmi tremurau picioarele de emoţii când stăteam în poartă şi îl auzeam pe antrenor cum ţipa la noi. Aveam 13 ani şi eram mic pentru poarta aia uriaşă de şapte metri”, a povestit portarul.

Pasiune pentru Steaua
Îndrumat de tatăl său, Cristian a devenit, în timp, fanul Stelei. „La un mecial al Stelei pe care l-am urmărit împreună cu tata, el mi-a povestit ce echipă mare este, că a câştigat Cupa Campionilor Europeni şi este o echipă reprezentativă a ţării. Atunci am început să urmăresc meciurile Stelei”, a spus profesorul.

A dat fotbalul pe istorie
La vârsta de 19 ani, fotbalistul a decis să renunţe la fotbal pentru a deveni profesor de istorie. „La început vroiam să fiu profesor de educaţie fizică, însă sfătuit de familie şi de domnul diriginte Magiar Nicolae, am ales istoria”, a mai spus dascălul.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai important meci jucat?
Cel mai important meci jucat a fost la finala turneului „Memorialul Mircea Chivu”, când am jucat contra echipei lui Gică Popescu.

Cum a fost cu propria ta echipă?
Din pasiune pentru fotbal am făcut în Soceni o echipă de fotbal cu care am participat la competiţii organizate în sală. Meciurile s-au ţinut atât la Reşiţa, cât şi la Anina.

Cum te descurci ca profesor?
La şcoală este frumos, eu mă simt cel mai bine între copii. Sunt foarte apropiat de elevi, mai ales cu clasa mea la care sunt diriginte şi sunt tot timpul deschis dialogului. Îi ascult şi încerc să îi învăţ ce e mai bine.

Ce-i place
Îmi place să îmi petrec timpul liber cu soţia. Îmi plac foarte mult călătoriile, excursiile cu copiii. De câte ori am ocazia pregătesc câte o excursie pentru elevi. Îmi mai place să fiu punctual, pot spune că este foarte important să poţi face acest lucru.

Ce nu-i place
Nu îmi place în primul rând minciuna. Urăsc să am în preajma mea oameni mincinoşi şi neserioşi.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite