Caraş-Severin a revenit la harta stabilită de Imperiul Austro-Ungar în anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona de sud a Banatului a fost reîmpărţită, iar graniţa care desparte cele două judeţe vecine este cea din 1874. Cărăşenii se declară mulţumiţi, după ce revin la graniţa istorică a Imperiului Austro-Ungar şi primesc Parcul Industrial din Valea Cernei.

Împărţirea teritorială a României în forma actuală, din anul 1968 a văduvit judeţul Caraş-Severin de localitatea Orşova, partea de sud a Clisurii Dunării, dar şi de alte câteva zeci de hectare de teren din zona Topleţ. De atunci, cărăşenii oftează când trec prin teritoriul odată pierdut. Cel mai acut se resimte acest minus în localitatea Topleţ, care se află exact pe graniţă.
Localnicii de acolo nici acum nu s-au obişnuit cu ideea. În fiecare noapte mută plăcuţa care indică numele comunei. Familia Papavă din Topleţ are casa exact pe graniţa dintre cele două judeţe. „Într-o zi ne trezim că suntem într-un judeţ, într-o zi ne trezeam că suntem în altul. Tot mută plăcuţa, ca să aibă mai mult pământ”, spune Florin, capul familiei. Singura problemă sunt hectarele de pământ revendicate de ambele judeţe.

Soluţie teritorială
Ca să îi liniştească pe oameni, dar să pună capăt şi disputelor dintre ei, autorităţile au purtat o serie de discuţii, astfel încât să ajungă la o înţelegere comună. Prin urmare, la ultima întâlnire dintre cei doi prefecţi, oficialii au luat decizia că ar fi bine să revină la împărţirea teritorială din 1874. Graniţa de atunci despărţea Banatul de România. „A fost o problemă tergiversată de foarte mult timp, fără ca cineva să o gestioneze. Este timpul să îi punem punct”, spune prefectul de Caraş-Severin, Octavian Ţunea. În forma actuală, judeţului nostru îi revine zona industrială din Valea Cernei, care, deşi din punct de vedere istoric îi aparţinea, a fost administrată de autorităţile din Mehedinţi. Pe baza înţelegerii semnate de prefecţii celor două judeţe, urmează să fie parafat şi un protocol în acest sens.

Graniţă imperială
Zona industrială ca­re a trecut acum în adminis­trarea judeţului Caraş-Severin a constituit o povară pentru Or­şova şi chiar un loc în care la un moment dat afaceriştii din zonă depozitau ilegal pro­duse petroliere. Pentru că in­trase definitiv în paragină şi avea aspectul unei fâşii, local­nicii au denumit-o „Fâşia Ga­za”.  „S-a revenit la graniţa Imperiului Austro-Ungar. Sunt decizii pe care trebuie să le respectăm”, spune Ilie Haşcă, primarul localităţii Topleţ. 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite