PORTRET: Raicu Bogdan îşi desenează un viitor diversificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raicu Bogdan
Raicu Bogdan

Tânărul este pasionat de desen şi face schiţe de când era mic şi, cu un mic ajutor de la mama sa, a reuşit să se perfecţioneze. Este elev în clasa a noua la Liceul Teoretic  „Traian Lalescu” din Reşiţa şi la doar 14 ani vrea să se instruiască în mai multe discipline pentru că în opinia sa desenul nu îi oferă un viitor.

PROFIL
Născut. 27 martie 1994.
Educaţie. Liceul teoretic „Traian Lalescu“.
Ocupaţia. Elev.

 „Când eram la grădiniţă îmi plăcea să colorez. Mi-a venit odată o idée: cum ar fi să-mi colorez propriile desene? aşa am început să schiţez.  A fost destul de greu la început, mai ales când voiam să desenez oameni.  Până mi-am dat seama că e vorba doar de proporţii. Aşa că am schematizat puţin procesul”, a povestit tânărul.
Ajutat de mama sa, Bogdan a descoperit la vârsta de zece ani că vrea mai mult, nu doar simple schiţe şi linii care compuneau un trup.  Acestea nu erau suficiente ca să facă un desen să pară real.
„Mama m-a învăţat să-mi modulez linia. Adică, mi-a spus cât de apăsate trebuie să fie liniile din planul principal şi ce trebuie să fie în spate c să dea efectul acela 3D, tridimensional, dar eu voiam ca un desen să fie cât mai real şi am realizat că aspectul de muşchi este cel care poate oferi cât de cât realism unui desen”, a mai explicat acesta.

De la roboţi la trupuri perfecte
Primele desene ale tânărului au fost simpli roboţi sau personaje din desenele animate. „Mă uitam la desenele animate Transformers şi îmi plăcea personajul principal pe care îl desenam. Cu timpul am început să desenez trupuri de oameni cât mai aproape de realitate şi chiar dacă exersam până reuşeam să fac totul perfect mereu schiţam câte ceva în maculatoare”, a mai zis Bogdan.

Primul şi ultimul concurs
Deşi are talent reşiţenul nu iubeşte foarte mult concursurile. „Nu îmi plac concursurile. Am participat la unul în clasa a III-a, la Generală Numărul 11, şi am obţinut locul trei. Am desenat un peisaj de primăvară.  Nu mi-a plăcut deloc atmosfera. Mă simt ca la olimpiade, sunt stresat şi nu mă prea pot concentra. Din acest motiv nici nu am mai participat la alte competiţii de acest gen”, a adăugat Bogdan. Înclinaţiile pentru desen nu l-au făcut pe tânăr să uite de studii.  Bogdan învaţă şi se pregăteşte ca să plece peste hotare.
„Eu vreau să urmez studiile superioare în Anglia. Am auzit eu când eram mic de un tip mare matematician, care scria poezii şi cânta la chitară, multi-talentat omul şi cam asta e ceea ce vreau eu să fac: să mă instruiesc în mai multe discipline, nu să mă axez neapărat pe una singură”, a mai explicat elevul.

Întrebări şi răspunsuri

De ce nu ai urmat un liceu de artă?
Nu am urmat un liceu de artă pentru că acolo toate celelalte materii sunt lăsate pe lângă şi mi-am zis că mă pot instrui singur în domeniul acesta, în timp ce la matematică am nevoie de un profesor.

La ce proiecte participi la şcoală?
În cadrul şcolii se organizează tot felul de proiecte internaţionale. Cel mai apropiat e Eurodysee, un proiect de schimb de experienţă internaţional. Noi suntem în parteneriat cu Belgia şi urmează să mergem acolo în vacanţa de primăvară.

Ce-i place
Îmi place foarte mult să citesc. Tocmai căutam „Alchimistul”, cartea  lui Paulo Coelho şi „Divina comedie”, de Aligheri. Cărţile lui Tolkien, sunt preferatele mele.

Ce nu-i place
Nu îmi place să fiu obligat să fac ceva. Îmi place să iau totul în ritmul meu, dar se pare că alţii nu pot aştepta atât. Nu îmi plac falsitatea, oamenii care spun nişte lucruri şi fac totul pe dos după aceea. Nu suport oamenii care nu se pot exprima şi detest ignoranţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite