Bătălie pentru cea mai lungă pârtie din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milionarul Ioan Popa a investit 400.000 de euro în zona Văliug
Milionarul Ioan Popa a investit 400.000 de euro în zona Văliug

Reşiţa a detronat Hunedoara în ce priveşte cea mai lungă pârtie de schi funcţională la ora actuală.

Dacă în urmă cu doar câteva săptămâni privaţii din Hunedoara anunţau că judeţul lor se va mândri de la anul cu cea mai lungă pârtie din ţară, cei din Caraş-Severin au inaugurat deja una de 6 kilometri, care deţine în acest moment recordul la lungime în România. A doua ca lungime după aceasta este amplasată în Poiana Braşov.

Tunuri de zăpadă din Austria
Investiţia de pe Muntele Semenic aparţine celui mai bogat om de afaceri din Caraş-Severin, Ioan Popa. „Sunt fan Semenic şi îmi place să îmi petrec timpul liber aici, de aceea am luat decizia să investesc 400.000 de euro“, a spus Ioan Popa, cel care a deschis în amonte versantul Semenic. Şi pentru că zăpada nu şi-a făcut încă apariţia la 700 de metri altitudine, investiţia milionarului Ioan Popa a vizat şi aducerea unor tunuri pentru zăpadă artificială, tocmai din Austria.

Valoarea lor a fost de 100.000 de euro, cu tot cu pompe, şi acoperă circa 800 de metri din locul în care sunt instalate.

Astfel că, dacă vremea nu este atractivă pentru turişti, aceştia se pot bucura de zăpada artificială. Atunci când iarna îşi intră în drepturi, iar Muntele Semenic va fi şi el acoperit de zăpadă, atunci iubitorii sporturilor de iarnă vor avea 6 kilometri de pârtie. Lungimea o face să fie cea mai mare din ţară. „Telescaunul a fost adus din Italia şi a costat 125.000 de euro. Are o capacitate de transport de 1.200 de persoane pe oră şi un grad ridicat de siguranţă“, a subliniat omul de afaceri.

Un abonament pentru o zi întreagă de schi va costa 60 de lei, însă turiştii vor avea acces la patru pârtii, atât la Văliug, cât şi pe Muntele Semenic, pentru că şi în acest sens Caraş-Severin vine cu o premieră naţională.

Ce investiţii urmează
„Este pentru prima dată când doi operatori de instalaţii de transport pe cablu au reuşit să îşi dea mâna şi să le pună oamenilor la dispoziţie pârtiile“, a adăugat cel mai bogat om din Caraş-Severin. Cele patru pârtii vizate sunt: Casa Baraj, Goznuţa, Crucea de Brazi şi Slalomul Uriaş.
Investiţia nu se va opri aici pentru că etapa următoare este programată ridicarea unei telegondole, care să lege localitatea Văliug de staţiunea Muntele Semenic, dar şi montarea unei nocture. În acest an, timpul a fost prea scurt şi pentru rezolvarea acestor aspecte.

Gata şi pârtiile de la Straja
Staţiunea montană Straja din munţii Vâlcan continuă să se schimbe de la an la an. De altfel, cabanierii şi turiştii care vin aici spun că în curând Straja va deveni cea mai căutată staţiune din România de către amatorii de schi. Motivul: pârtii de mai mulţi kilometri, zăpadă naturală şi preţuri mult mai mici comparativ cu celelalte staţiuni montane din ţară. În plus, staţiunea se extinde de la an la an cu noi kilometri de pârtie. Anul acesta se inaugurează o porţiune de pârtie de 3,2 kilometri, care porneşte din staţiune şi se finalizează la baza de agrement în Lupeni. Lungimea finală a pârtiei va fi de opt kilometri.

Cazare pe Semenic
Targetul investiţiei private care s-a făcut pe Muntele Semenic sunt turiştii din zona Timişoarei, care iau cu asalt lacul de la Văliug şi pe timpul verii. În plus, de câştigat au şi ceilalţi operatori de turism, care îşi vor ocupa locurile de cazare fără probleme. Zona Văliug-Crivaia dispune de 600 de locuri de cazare, iar Muntele Semenic de circa 200. Ca să ajungă pe munte, schiorii vor avea la dispoziţie un autobuz gratuit din Reşiţa. În loc de bilet, trebuie să arate schiurile sau snowboardul. Aşa că, indiferent de opţiunea turiştilor, zona de vest a ţării devine din ce în ce mai ofertantă în ce priveşte sporturile de iarnă.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite