FOTO VIDEO Din simbol al Reşiţei în pericol public!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asta este soarta funicularului din Reşiţa. Pe vremuri acesta era o piesă din brandul industriei reşiţene, acum devine o problemă de siguranţă publică.

Abandonat şi lăsat în paragină, de peste 20 de ani nimeni nu a mai efectuat lucrări de reparaţii sau întreţinere a acestui angrenaj, chiar dacă o bună parte din el traversează oraşul şi există tot timpul pericolul ca, la un vânt mai puternic, bucăţi din funicular sau plasa de protecţie să cadă chiar peste trecătorii din zona Parcului Cărăşana. Construit pentru uzul Combinatului Siderurgic, angrenajul a fost vândut în urmă cu câţiva ani lui Costel Ciobanu, un important om de afaceri din oraş. Acesta, după ce l-a preluat, a făcut Primăriei Reşiţa o ofertă de preluare. Potrivit primarului Mihai Stepanescu, acesta ar fi un simbol al oraşului, aşa că Primăria a iniţiat chiar o consultare publică a reşiţenilor pentru a decide dacă municipalitatea ar trebui sau nu să preia acest simbol industrial al Reşiţei.

Din păcate omul de afaceri nu asigură şi paza edificiului, iar Primăria Reşiţa încă nu l-a preluat cu acte în regulă, aşa că acesta este nepăzit şi nesecurizat şi, oricând, copiii teribilişti şi iubitori de adrenalină se pot urca pe el şi chiar aleargă pe plasa de siguranţă, deşi acum aceasta este ruptă şi în stare foarte proastă, intrând în degradare, iar copiii chiar îşi pun serios viaţa în pericol alergând pe ruginitura neîntreţinută de ani buni. Aşa este şi cazul grupului de peste 10 copii surprinşi de reporterii noştri alergând chiar pe plasa de protecţie a funicularului, care este ruptă în multe locuri şi care le pune destul de serios viaţa în pericol.

Construit în anii 1963-64 acesta este o mărturie a ingeniozităţii gândirii tehnice a acelei vremi, fiind proiectat ca soluţie de transport a calcarului de la cariera din Valea Domanului. „Construcţia are 3,5 km, dintre care 700 de m traversează oraşul, marcând în aer hotarul dintre Reşiţa Montană şi Reşiţa Română“ spune prof.univ.dr. Gheorghe Popovici. Modernizarea tehnologiei siderurgice a dus la renunţarea folosirii calcarului în procesul de topire a fierului, aşa că funicularul a fost abandonat de către Combinatul Siderurgic şi, apoi, vândut unui om de afaceri din Reşiţa. Primăria Reşiţa doreşte, însă, transformarea acestuia într-o atracţie turistică, întocmind un studiu de fezabilitate şi o expertizare tehnică din care rezultă că amplasamentul poate fi folosit pentru o telegondolă.

CITEŞTE ŞI:

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite