Fonduri europene pentru sănătate la Caransebeş: 20 de milioane de lei de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş va fi modernizat radical FOTO CRISTIAN FRANŢ
Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş va fi modernizat radical FOTO CRISTIAN FRANŢ

Peste 20 de milioane de lei noi vor face ca diagnosticele puse de specialiştii spitalului să fie de maximă acurteţe

Proiectul presupune reabilitarea Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea radiologie-imagistică medicală, tuberculoză şi condiţii de laparoscopie. De modernizare vor beneficia şi cele 198 de localităţi limitrofe, în condiţiile în care, potrivit primarului Ioan Marcel Vela, doar 30% dintre pacienţiii Spitalului sunt cetăţeni ai oraşului, restul fiind fie locuitori ai comunelor limitrofe, fie chiar cetăţeni ai altor judeţe care, datorită aşezării municipiului pe DE 70, ajung în Caransebeş şi devin pacienţi ai Spitalului, de cele mai multe ori, în urma unor accidente rutiere sau a altor urgenţe.

Mai mult, avându-se în vedere intenţia MAI de a muta baza aeriană a SMURD de la Arad la Caransebeş, oraşul avea nevoie de un spital foarte bine dotat pentru ca medicii SMURD să poată interveni rapid, chiar şi aici. Prin proiect se intenţionează achiziţionarea a 13 aparate medicale: un anghiograf multifuncţional, un mamograf digital, un aparat de radiologie dentară panoramică dar şi unul de radiologie dentară retroalveolară, un aparat de developare clasică automat, imprimantă profesională pe film diagnostic, C-arm mobil, aparat grafie digitală, sistem printare pe hârtie, staţie pacs de mare capacitate, RMN. Din cei 20 de milioane de lei 15 milioane 805 mii lei sunt finanţare nerambursabilă iar proiectul va fi încheiat peste 12 luni, adică la 1 octombrie 2014.

Prin modernizarea şi dotarea spitalului se preconizează că va scădea numărul de pacienţi redirecţionaţi din cauza lipsei de dotare cu peste 70%, dar şi o scădere a timpului necesar pentru diagnosticare cu 85%.

Ana Maria Piperea, consultantul de proiect, a fost indicată de către primarul Ioan Marcel Vela drept principalul vinovat pentru înfăptuirea proiectului, datorită îndârjirii de care a dat dovadă, refuzând să renunţe la proiect, cu toate piedicile puse. ”Au fost perioade, recunosc, în care datorită piedicilor puse de la Ministerul Dezvoltării, am vrut să renunţ la proiect. Ni se găseau tot felul de acuze minore, gen că pe nu ştiu ce hol trec şi alţi pacienţi, sau că nu aveam hartă digitală, deşi ea era la dosar” a mărturisit primarul Ioan Marcel Vela.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite