Costuri duble pentru colectarea gunoiului în Caraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii cărăşeni sunt lăsaţi cu gunoiul la uşă, pentru că soluţiile promise de Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară stagnează. Nici până acum soluţia amplasamentului temporar de împachetare a deşeurilor de la Reşiţa nu a fost pusă în aplicare.

Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară, înfiinţată special pentru rezolvarea problemelor legate de gestionarea gunoaielor în Caraş-Severin funcţionează doar teoretic, pe hârtie. Cel puţin asta susţin unii primari din judeţ, care au fost lăsaţi să găsească soluţii costisitoare, pe cont propriu, după închiderea gropii. Asta pentru că, deşi deponeul de la Bocşa s-a închis în urmă cu o lună şi jumătate, promisiunile de punere în funcţiune a staţiei de balotare de la Reşiţa nu s-au concretizat nici la acest moment.

Primarii sunt ofensaţi şi spun că totul pleacă de la angajamentele pe care le-a luat România faţă de Uniunea Europeană. „Nu a fost firesc ca în momentul în care Uniunea Europeană a venit cu propunerile de închidere a gropilor la astfel de termene, noi imediat să ne asumăm răspunderea că se va şi întâmpla acest lucru. Acum, până se rezolvă problema staţiei de la Reşiţa, Primăria are costuri duble, iar apoi mai trebuie să majorăm şi costurile către populaţie”, spune Mirel Pascu, primarul oraşului Bocşa.

Şi municipiului Caransebeş trebuie să ridice preţurile la gunoiul pe care îl adună de la populaţie, odată cu deschiderea staţiei de balotare a deşeurilor de la Reşiţa, dar încearcă să găsească soluţii să nu se ajungă, totuşi, aici. „Colectăm selectiv, pe cât posibil, astfel încât cantitatea de gunoi pe care o vom duce la Reşiţa să fie cât mai mică. Dacă nu reuşim să facem acest lucru, creştem costurile oamenilor”, a spus viceprimarul Caransebeşului, Ilie Iova. La polul opus, utilajele pentru balotare au ajuns la Reşiţa, dar cu toate acestea, staţia nu este încă funcţională.

Pregătiri pentru punerea în funcţiune a staţiei
Cei care conduc Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Caraş-Severin îmbie la calm. „Se lucrează la montarea instalaţiei, la amplasarea ei pe platformă, iar până atunci se adună gunoaiele pentru punerea ei în funcţiune”, spune Tiberiu Pădureanu, preşedintele ADI Caraş-Severin.  Deşi nu s-a stabilit încă valoarea contractului cu firma cehă de la care Agenţia a închiriat utilajele, preţul pe tona de gunoi colectată de la primării este stabilit la 11 euro. Primarii şi-au dat acordul pentru practicarea acestui preţ, deşi acesta se va răsfrânge asupra buzunarului cărăşenilor.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite