Acoperişul care l-a trimis la DNA pe primarul Ioan Borduz pentru deturnare de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Fârliug este acuzat că a deturnat fonduri UE, însă Ioan Borduz susţine că a făcut o lucrare cu banii rămaşi de pe alt proiect. Primarul comunei susţine că este sancţionat pentru că a făcut prea mult în cadrul unui proiect european.

Deşi acesta prevedea iniţial doar reabilitarea vechiului cămin cultural din Dezeşti, sat care aparţine de comună, edilul a rămas cu bani în plus şi a mai ridicat şi un acoperiş la piaţa din vecinătate.

Borduz spune că i-au rămas şi 3.000 de euro, bani pe care i-a returnat. Acesta se arată revoltat de situaţie şi nu îi vine să creadă că procurorii DNA îl acuză de deturnare de fonduri europene, în contextul în care „se vede cu ochiul liber“ faptul că în sat s-a mai construit ceva.

„Toate comisiile au spus că sunt de acord să mai construim şi acoperişul respectiv, dar, pentru că nu am avut acordul lor în scris, acum nu mai recunoaşte nimeni. Toţi sunt amnezici“, s-a plâns edilul-şef din Fârliug. „Nu mi-am imaginat vreodată că centrul va fi reprezentativ în acest fel pentru comunitatea locală. Nu mi-am imaginat că voi fi dus în instanţă pentru ceea ce am făcut, şi nu pentru ce nu am făcut“, a spus consternat primarul.

Borduz susţine că nu a folosit niciun leu într-un alt scop decât cel prevăzut în proiect, dar crede că vinovaţi pentru situaţia creată sunt partenerii săi din cadrul proiectului. „Acest Victor Naidan, acest Don Juan al Consiliului Judeţean, a avut responsabilităţi în acest proiect pe care le-a respectat atât timp cât a avut interes. Contractele au stat în biroul lui tot timpul, erau în limba engleză şi niciodată nu mi le-a tradus“, a dezvăluit, supărat, primarul. Victor Naidan, director în cadrul Consiliului Judeţean, spune că nu poate comenta ceea ce spun în presă primarii cu care el lucrează.

Ce spune DNA
Acuzele procurorilor de la DNA sunt certe. Ion Borduz este acuzat de „schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, deturnare de fonduri în formă continuată şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în scopul de a ascunde comiterea uneia dintre infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene“, se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ce a prevăzut proiectul
Valoarea proiectului a fost de 72.000 de euro. În contul acestor bani, executivul din Fârliug a reabilitat căminul cultural din Dezeşti, vechi de peste 100 de ani. Întrucât clădirea s-a prăbuşit la prima intenţie de reabilitare, aceasta a trebuit refăcută complet. În plus, au fost amenajate grupuri sanitare şi o centrală termică. Din aceeaşi sumă au fost plătite acţiunile de promovare şi mediatizare ale proiectului, iar la momentul inaugurării era prevăzută organizarea unui festival agricol. Primarul a realizat toate aceste lucruri, dar a mai construit în plus un acoperiş la piaţă, iar 3.000 de euro i-a returnat finanţatorului.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite