Praful toxic de la Moldomin trece graniţa la sârbi și îi îmbolnăvește pe oameni de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valul otrăvitor, care afectează şi malul sârbesc al Dunării, este cel mai puternic din ultima perioadă. Foto: GEC NERA
Valul otrăvitor, care afectează şi malul sârbesc al Dunării, este cel mai puternic din ultima perioadă. Foto: GEC NERA

Un val de praf toxic de la mina Moldomin a ajuns până în Serbia, iar autorităţile din ţara vecină vor să reclame România la Strasbourg. Avertizarea meteo de furtună din sudul judeţului, emisă pentru ultimele zile, a produs cea mai puternică poluare de anul acesta în Clisura Dunării.

Tot praful din iazul de decantare de la Tăuşani, care aparţine de societatea aflată în faliment SC Moldomin SA, a fost dus peste graniţă, în satele de vacanţă sârbeşti. În timp ce autorităţile din ţara vecină se gândesc să reclame România la Curtea Internaţională de Justiţie, oficialii de la Garda de Mediu sunt legaţi de mâni şi de picioare, pentru că aplică amenzi peste amenzi, dar fără rezultat. Statul român, cel care este proprietarul societăţii, trebuie să ia măsura ecologizării şi să aloce cel puţin 10 milioane de euro pentru cele 187 de hectare de teren, acoperite cu praf de mină. „În România sunt afectaţi în mod direct 18.000 de locuitori, iar în Serbia, 12.500 de locuitori”, a explicat Corneliu Sturza Popovici, preşedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera, care are în custodie montitorizarea poluării atât în România, cât şi în Serbia.


Cancer „importat“ din România


Dezinteresul afişat de autorităţile statului atunci când vine vorba despre poluarea de la iazul de decantare Tăuşani–Boşneag atinge cote maxime. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât statisticile prezentate de municipalitatea din Veliko Gradişte, din Serbia, zonă grav afectată şi cu alte ocazii de aceeaşi poluare, arată o creştere semnificativă în ultimii 15 ani a cazurilor de cancer de ficat, rinichi şi colon la locuitorii din ţara vecină. „În plus, daunele directe produse de praf în Serbia sunt de 4-5 milioane de euro anual”, a spus Marius Olda, reprezentantul Regiunii Pancevo. Oficialii de la instituţia cu abilităţi de control aplică amenzi, dar aceasta este singura măsură pe care o pot lua.


Ce face Garda de Mediu


„Nu avem ce activitate să suspendăm, dăm amenda maximă pe care o putem aplica. La Moldova Nouă e o situaţie ingrată şi ciudată, cu rezolvare grea. Moldomin a intrat în faliment. Valul acesta de poluare este fără precedent”, a spus Marius Cârpean, comisarul şef al Gărzii de Mediu din Caraş-Severin. Oficialii de la mediu aşteaptă în cursul zilei de astăzi buletinul de analiză de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru a vedea cu cât au fost depăşite limitele de poluare. „Cu siguranţă vom aplica o amendă de 100.000 de lei”, a adăugat Marius Cârpean.


Firma desemnată de Ministerul Economiei să facă ecologizarea iazului Tăuşani aşteaptă un verdict în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. „Deocamdată, la Moldomin facem conservare prin pază. Ministerul Economiei a scos la licitaţie pe fondul de mediu un proiect ca să atragă finanţarea. Pasul următor este ecologizarea propriu-zisă”, a precizat directorul tehnic al Conversmin SA Bucureşti, Marcel Radu.

Dezinteres
Statul nu alocă bani pentru ecologizarea iazului

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite