Gospodinele taie drastic de pe lista de cumpărături ca să se descurce cu banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa banilor determină tot mai multe gospodine din Reşiţa să taie din sumele pe care le alocă alimentelor. Reşiţencele spun că, cel mai probabil, nu vor avea de unde sa scoată bani pentru a pregăti cămara pentru această iarnă.

În ciuda faptului că în oraş sunt mai multe supermarketuri, pieţele reşiţene rămân în topul preferinţelor pentru cumpărături, spre bucuria producătorilor de legume şi fructe. Cei mai mulţi dintre reşiţeni spun că salariul minim pe economie în România nu mai acoperă coşul lunar cu alimente. Potrivit acestora, cheltuielile lunare pentru mâncare depăşesc suma de 700 de lei. Gospodinele spun că dacă anul trecut făceau planuri pentru masa de prânz înainte să meargă la piaţă, acum totul s-a schimbat.

„Nici nu mai am idei pentru meniul familiei, dar de fapt problema este că nu pot să urmez o reţetă dacă nu am toate ingredientele. Şi atunci merg la piaţă, văd ce pot să-mi cumpăr de pe banii pe care îi am şi apoi fac planul“, a spus Păscuţa Andrei, de 38 de ani, din Reşiţa. Reşiţencele spun că, pentru a le ajunge banii de la o zi, la alta, taie de pe lista zilnică unele produse. „Personal mi se pare foarte scumpă conopida anul acesta şi pot să spun că am cumpărat leguma foarte rar. Acelaşi lucru este valabil şi pentru vinete“, a spus Sonia Chwoika, tot din Reşiţa. În ceea ce priveşte sectorul de fructe, oamenii abia se apropie de tarabele producătorilor. „Fructele sunt foarte scumpe. Abia acum am cumpărat un kilogram de struguri pentru că vin acasă nepoţii, dar altfel, nu dau banii pe ei şi mai pun diferenţa şi cumpăr un kilogram de carne“, a spus Elena Varga.

Au păstrat preţurile

Cei care vin în pieţele reşiţene să-şi vândă produsele spun că au păstrat preţurile de anul trecut, dar acest lucru nu îi ajută foarte mult. Cei mai mulţi dintre ei spun că nu riscă să-şi piardă afacerea, mai ales că şi ei au multe cheltuieli de plătit. „Noi am păstrat în mare parte preţurile, pentru că avem clienţii fideli, iar cheltuielile, mai ales datoria de la bancă, trebuie plătite“, a spus Anca Novac, producător de legume. Comercianţii spun că vânzările merg mult mai bine decât în primăvara acestui an, dar aşteaptă ca reşiţencele să-şi facă provizii pentru iarnă, fapt ce le va scoate afacerea din criză.

Vanitatea din piaţa: se caută în special roşiile frumoase

Cele mai multe vânzări s-au înregistrat la sectorul de legume, roşiile fiind cele mai căutate de gospodinele din Reşiţa. Pe lângă faptul că reşiţencele cumpără roşii pentru bulion, la consumul zilnic se pune accent pe aspect. Producătorii spun că cei mai mulţi aleg produsele frumoase şi nu cele mai gustoase. „Noi aducem roşii nu foarte mari, dar ţinem la calitatea gustului. De multe ori, oamenii nu vor să se gândească decât la aspectul lor comercial“, a spus Cristina Neagu, una dintre producătoarele din piaţa reşiţeană.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite