Obiectul dosarului de la Bac: luare de mită!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii vor declanşa o amplă anchetă privind frauda de la examenul de maturitate, unde multe lucrări au fost identice. Poliţiştii au predat dosarul procurorului, imediat ce au sesizat că la Caransebeş este vorba despre luare de mită.

Poliţiştii cărăşeni au cercetat mai bine de două săptămâni dosarul „fraudă la bacalaureat” însă, deocamdată, au renunţat la el, pentru că lucrurile s-au complicat. Surse apropiate anchetei susţin că au predat cazul, potrivit procedurii. Asta pentru că, în cazul acestui dosar, nu este vorba doar despre cele 127 de lucrări identice ale absolveţilor de la Grupul Şcolar Transporturi Auto Caransebeş şi cel Industrial Construcţii de Maşini, ci despre mai multe mărturii legate de luarea de mită a persoanelor implicate în organizarea examenului.

„Sunt mai multe persoane anchetate în acest caz. Dosarul a intrat în cercetarea procurilor noştri, iar obiectul dosarului îl constituie luarea de mită”, a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, Cosmin Pasere. Deocamdată, iese din discuţie o nominalizare a celor vizaţi, însă în plus faţă de elevi, supraveghetorii ar putea avea de a face cu legea penală. „Nu avem o ţintă anume, putem spune că se cercetează subiectul bacalaureatului vizavi de modul în care s-a derulat pe întreg teritoriul judeţului”, a adăugat Cosmin Pasere, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.

„Picaţi” în masă

Oricum, în cazul în care la finele cercetărilor se demonstrează că este vorba despre luare de mită, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani, potrivit Codului de Procedură Penală. În plus, dacă circumstanţele sunt agravante, atunci pedeapsa poate ajunge chiar şi până la 15 ani. La cele două licee la care 127 de lucrări au fost identice la primele două puncte, promovabilitatea a fost pe măsură: zero, dar directorii instituţiilor de învăţământ au fost de negăsit imediat după finalizarea examenului şi a scadalului sesizat de comisia de evaluare a lucrărilor. Izabela Păsulă i-a supravegheat pe elevii de la Grupul Auto din Caransebeş la una dintre probe, dar femeia spune că nu a văzut mişcări suspecte şi nu a auzit nimic despre o posibilă fraudă pe parcursul examenului. „Eu am stat pe hol, dar singurele persoane care au fost în clădire sunt cei de la Inspectoratul Şcolar şi cel responsabil de camerele de filmat”, a spus supraveghetoarea.

Oficialii de la ISJ s-au autosesizat

Deşi nu au existat plângeri din partea participanţilor la bacalaureat cu privire la fraudarea examenului, cei care au depus plângerea la poliţie au fost chiar oficialii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin. Plângerea a fost depusă de inspectorul şcolar general Adrian Doxan (foto).

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite