Primăria Reşiţa cumpără „Afganistanul de România” şi-l transformă în zonă rezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce mai bine de 20 de ani au fost un focar de infecţie, Primăria vrea să preia blocurile din Mociur. Cei aproape 200 de locatari din cele două clădiri riscă să fie evacuaţi pentru că nu au nici măcar acte de identitate.

Municipalitatea are în plan să cumpere imobilele din Mociur şi terenul aferent acestora. Banii alocaţi pentru tranzacţia imobiliară sunt 250.000 de lei. Suma a rezultat în urma evaluării unei firme private. Următorul pas, după cumpărarea lor, este modernizarea şi transformarea zonei într-una rezidenţială.

„Dorim să intrăm în posesia celor două blocuri. Tocmai de aceea am bugetat suma necesară pentru achziţia lor. Trebuie să identificăm peroanele care locuiesc acolo, iar apoi sursele de modernizare. Cel mai probabil, ne gândim să transformăm zona într-una rezidenţială, de tip ANL”, a spus edilul-şef al Reşiţei, Mihai Stepanescu. Istoria celor două blocuri a început în anii `70, atunci când societatea de stat S.C. ICMMR  a luat decizia să le construiască pentru angajaţii aduşi să lucreze în oraşul de pe Bârzava. În timp însă firma a acumulat datorii, iar imobilele au ajuns de ani buni în proprietatea celor de la Fisc, care nu au avut bani să le întreţină. „Am scos blocurile la licitaţie pentru că încercăm să recuperăm datoriile, a căror valoare este de peste 152 de milioane de lei”, a declarat Zlatia Cocar, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Caraş-Severin. De altfel, până acum au avut loc două licitaţii, însă nicio firmă nu s-a arătat interesată să le preia. Pentru că, potrivit legii, imobilele mai trebuie licitate o dată, la preţ mai mic, Primăria va spune prezent cu banii alocaţi deja din bugetul local. 

Focar de infecţie

Procedura legală, însă, cere timp, astfel că blocurile s-au degradat şi au fost ocupate de cerşetori şi oameni cu probleme sociale, veniţi din alte oraşe ale ţării. Fără acte de identitate, cele peste 200 de persoane, practic, locuiesc ilegal în zonă. Pentru a avea curent electric au făcut branşamente ilegale la sâlpii care trec prin faţa imobilelor, iar mizeria atinge cote alarmante, ca de altfel şi infracţionalitatea. „În Mociur, cele mai mari probleme sunt legate de furturile de fier vechi. Tocmai de aceea, patrulele de jandarmi sunt prezente în zonă şi intervin imediat la orice solicitare, dacă este cazul”, a spus Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin. 

Şi medicii explică riscul crescut de infecţie

„Mizeria este reflectarea unei stări de promiscuitate socială, care atrage după sine efecte negative. Poate fi vector pentru multe boli de tip contagios. În plus, dezvoltă microbi care sunt antrenaţi în toate direcţiile”, spune doctorul Dumitru Secăşan, directorul Spitalului Judeţean Reşiţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite