Nea Puiu, omul cu mâini fermecate care a legat o strânsă prietenie cu antrenorul Mircea Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nea Puiu duce o viaţă liniştită la Vrăniuţ. Foto: Marius Căruntu
Nea Puiu duce o viaţă liniştită la Vrăniuţ. Foto: Marius Căruntu

Mihai Braia a fost în anii ‘70 maseurul naţionalei de juniori la fotbal şi un prieten apropiat al antrenorului Mircea Lucescu. Nu se poate să mergi la Vrăniuţ şi să nu întrebi de Mihai Braia, un pensionar de 74 de ani, plin de viaţă şi permanent căutător de ceva nou. Ani buni, nea Puiu, cum îi spun cei din Vrăniuţ, a fost maseur la naţionala de fotbal, cele mai frumoase amintiri avându-le de la Deva, dar mai ales de la Hu

În oraşul siderurgiei, nea Puiu a cunoscut, în anii ’70, cea mai frumoasă perioadă din activitatea sa.

„Am lucrat ca maseur la echipe importante din acea vreme. Pe listă se găsesc Corvinul Hunedoara şi lotul naţional de juniori la fotbal, care a câştigat medalia de bronz la campionatul mondial din Australia”, a povestit Mihai Braia.


Mircea Lucescu, omul care a clădit performanţa Hunedoarei, spunea despre nea Puiu că a fost „îngerul păzitor al echipei”. „Multe din victoriile noastre i le datorăm lui”, a mărturisit Mircea Lucescu. De asemenea, Romulus Gabor, declarat cel mai bun fotbalist de la mondialele de tineret din Australia, a fost „reparat” de nenumărate ori de mâinile fermecate ale lui nea Puiu.


Bătrânul ne-a mărturisit şi reţeta tinereţii sale veşnice. „Din primăvară şi până vara târziu, ori de câte ori am timp, mă frec cu urzici pe tot corpul. Le-am recomandat şi altora acest tratament, dar nu au rezistat“, a spus amuzat Mihai Braia. Marea lui pasiune este să scrie poveşti inspirate din legende.


„Iubesc istoria. Noaptea, când somnul mă ocoleşte, scriu poveşti despre locurile natale. Pe unele le ştiu de la moşii mei, pe altele le-am pus pe hârtie din propria inspiraţie.Trebuia să fac însă mai mult pentru mine. Să mă lipesc de literatură“, spune fostul maseur.


A intrat în afaceri 


La anii pensiei, a face ceva deosebit a devenit o necesitate pentru el. De mult timp gândea să-şi facă o crescătorie de păuni, pentru că a auzit că se poate scoate profit bun de pe urma lor. A citit mai multe materiale despre creşterea păunilor şi nu a stat prea mult pe gânduri.


A cumpărat un păun, pe care a dat 500 de euro, şi trei păuniţe, pentru care a mai scos din buzunar alţi 300 de euro de exemplar. Nu a uitat să se înscrie în Asociaţia Crescătorilor de Păuni de la Arad, de unde primeşte sprijin atunci când are nevoie de vreun sfat. „Pentru păuni am amenajat o aripă a casei, unde îi voi caza pe timpul iernii. Nu mi-a fost frică să încerc aşa ceva, pentru că m-am informat temeinic înainte despre creşterea lor. Păunii sunt destul de pretenţioşi, dar anul viitor, când voi avea şi ouă de la păuniţe, pot spune că îmi voi recupera investiţia. Penele şi ouăle lor sunt la mare căutare, aşa că nu pot da greş“, a spus nea Puiu.

Multe dintre victoriile noastre i le datorăm lui Mihai Braia.
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior Doneţk

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite