Vilele şmecherilor din Clisura Dunării sunt adevărate bombe ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele de vacanţă de pe malul Dunării nu au canalizare şi fose septice, iar apele menajere se varsă direct în fluviu. Dunărea este un imens WC din cauza faptului că, de ani buni, localităţi întregi deversează în fluviu apele menajere.

O plimbare cu barca prin fascinanta Clisură a Dunării poate eşua brusc în dreptul vreunei vile de câteva sute de mii de euro, din care răsună manele şi vine miros de ceafă de porc la grătar. Asta pentru că oricând se poate ridica deasupra apei toată mizeria din toaletele sutelor de vile răsărite pe malul fluviului. După metoda folosită de oraşul Moldova Nouă, spre exemplu, proprietarii acestor case de vacanţă scapă de apele menajere în valurile Dunării. Motivul e simplu. Nu există canalizare, iar o fosă septică ar mai fi costat ceva în plus.

ISPA trage apa

„Sunt localităţi întregi care nu au canalizare şi toată mizeria o aruncă în Dunăre. La Moldova Nouă este un proiect cu fonduri europene de extindere a canalizării şi construire a staţiei de epurare. Pe vremea cât am fost eu primar, între 1996 şi 2000, s-a tras conducta principală colectoare”, susţine Roman Chişărău, actualul director al Moldomin.

Actuala administraţie publică locală din Moldova Nouă susţine că apele menajere ale oraşului nu vor mai ajunge în Dunăre. „Avem un proiect de canalizare, apă, şi staţie de epurare. Apele menajere se duc acum în Dunăre, dar se va termina şi cu asta cu ajutorul programului ISPA”, a promis viceprimarul Gheorghe Sporea.

Gheorghe Pitulan, comisar la Garda de Mediu Caraş-Severin, cunoaşte problema, dar spune că nu e mare lucru de făcut. „Dacă sunt localităţi întregi care deversează în Dunăre, atunci ce să spui de nişte pensiuni? Problema este că nu poţi intra în curtea oamenilor fără mandat”, a spus Pitulan.

Ecologiştii trag semnale de alarmă

„Este o problemă cu aceste construcţii de pe malul Dunării, dar nimeni nu face nimic. Proprietarii acestor vile evacuează apele menajere în Dunăre, ceea ce nu este în ordine. Ar trebui intervenit, pentru că fenomenul ia amploare”, s-a revoltat Cornel Popovici Sturza, preşedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite