Victor Ioan studentul care vede viaţa în fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lui Victor îi place să pozeze tot ceea ce îl suprinde. A reuşit ca la numai 19 ani, să organizeze o expoziţie personală. Victor Ioan s-a născut la Hunedoara, dar de mai bine de cinci ani locuieşte la Reşiţa. Deşi nu a fost încântat de idee, în timp s-a obişnuit.

 „M-am mutat în acest oraş împreună cu familia mea, înainte de a începe clasa a VIII-a. Nu a fost alegerea mea şi, la început, am fost dezamăgit de ceea ce am găsit aici, dar apoi m-am obişnuit cu ideea”, spune Victor, care şi-a dat seama că dacă nu s-ar fi mutat la Reşiţa, poate nu s-ar fi apucat niciodată de fotografie.

„Până în clasa a XI-a, apropiaţii mei mă puneau întotdeauna să îi fotografiez, deşi uram să fac acest lucru. Încet, încet, la sugestia unui prieten din Hunedoara, am hotărât că mă pot apuca mai serios să studiez această artă”, explică tânărul artist.

„Mai mult decât atât, pentru că nu aveam un aparat foto care să mă mulţumească, am renunţat la petrecerea de majorat, la care toată lumea ţine, în favoarea unui aparat semi-profesionist. Din acel moment, am început să fotografiez tot mai mult. De la natură, am ajuns la portrete, iar apoi arhitectură sau orice alt aspect sau lucru interesant, pe care îl găsesc în jurul meu şi îmi trezeşte interes”, spune Victor.  

De la real, la uman

În liceu a urmat două secţii reale, dar facultatea a ales-o fără să aibă nimic în comun cu acestea. „Iniţial, am avut în minte două facultăţi: jurnalismul şi artele. Mi-a fost foarte greu să aleg între ele. Asta mai ales că, în ecuaţie a apărut şi cea de-a treia facultate: de informatică, pe care şi-o doreau părinţii mei. În cele din urmă, am reuşit să mă înscriu la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara”, povesteşte Victor zâmbind.

„Simt fotografia. Nu cred că dacă eşti foarte talentat trebuie să înveţi date tehnice despre ea. Dacă nu eşti foarte priceput, însă, trebuie să studiezi şi partea teoretică”, spune Victor, care, modest din fire, crede că se plasează pe undeva pe la mijlocul acestui clasament. În ciuda modestiei sale, în această săptămână a organizat prima sa expoziţie personală. „Pozele sunt de tip foto-jurnalism, portret, iar unele le pot încadra chiar la categoria «abstract», pentru că m-am bazat pe contrast, iluminare, compoziţie şi încadrare. Numai trei fotografii dintre cele 34 expuse au fost prelucrate. La o mică parte am prelucrat lumina şi contrastrul, iar altele se bazează pe parala dintre ceea ce a fost şi ceea ce este acum”, spune Victor, a cărui expoziţie ilustrează industria reşiţeană.

„Am ales acest sector pentru că sunt foarte puţine lucrări realizate în acest domeniu. Mai mult decât atât, marii coloşi industriali sunt pe cale de dispariţie. Chiar şi aşa, rare sunt situaţiile în care industria le permite fotografilor să surprindă marea ei cădere”, subliniază Victor.

Întrebări şi răspunsuri
În ce măsură te-a emoţionat prima ta expoziţie personală?
La început am fost foarte stresat, dar cunoscând oamenii care au venit acolo, am putut să vorbesc deschis şi am scăpat de inhibiţie. Lumea nu a venit la expoziţie să asculte vorbele unui puştan de 19 ani, ci să vadă poezele expuse.

Cum vezi foto-jurnalismul din ziua de azi?
Graba strică treaba. Oamenii sunt prea grăbiţi. M-ar încânta ideea să lucrez la un moment dat în acest domeniu. Am mai cochetat cu treaba asta anul trecut, pentru câteva luni.

Ce-i place
„Condusul şi plimbarea. Toate mă relaxează. Îmi place să fotografiez natura. Îmi mai place muzica”, a explicat Victor.

Ce nu-i place
„Oamenii care au impresia că totul se învârte în jurul lor, că ei sunt centrul universului”.

Profil
Născut. 18.06.1990, Hunedoara.
Ocupaţie. Student, anul I, Facultatea de Arte şi Design, secţia foto-video.
Familie. Necăsătorit.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite