Tehnologia viitorului nu mobilizează forţa de muncă din Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Energia verde” aduce milioane de euro investiţii, dar ar putea reduce locurile de muncă. Deşi numărul proiectelor de investiţii în energia eoliană este mare, cel al locurilor de muncă create este insignifiant, din cauza tehnologiei.

Până în prezent, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a eliberat puţin peste 20 de autorizaţii de urbanism pentru construirea de parcuri eoliene. Deocamdată, însă, numai la Topleţ au început efectiv lucrările de instalare a stâlpilor. „Pe păşunea Drănac sunt ridicaţi de trei stâlpi, cu o înălţime de 60, 80 şi 100 de metri, care au câte o elice de 27 de metri”, spune primarul localităţii, Ilie Haşcă. Pe aceeaşi câmpie, în lunile următoare vor mai fi ridicaţi alţi 27 de stâlpi. Un proiect similar, a cărui valoare depăşeşte bine un milion de euro, se derulează şi la Socol, însă aici, numărul stâlpilor este şi mai mare. „Prin proiectul nostru, finanţat de spanioli, ridicăm 50 de stâlpi”, spune Lucian Zlate, proprietarul proiectului.

Locuri de muncă zero

În ciuda investiţiilor de milioane, din cauza tehnologiei morderne, forţa de muncă disponibilă nu va putea fi absorbită. „Nici vorbă de angajări. Totul este digital. La noi în comună, parcul are un singur angajat, care periodic vine şi procesează datele pe calculator, apoi pleacă. Asta nu este chiar bine”, spune edilul şef de la Topleţ. Partea bună a lucrurilor este că firmele aduc bani la bugetul local. Pentru un singur stâlp, firma plăteşte suma de 1.500 de euro pe an. Pe lângă banii care provin din chirie, mai sunt şi cei din impozit, a cărui valoare anuală se ridică la 1.500 de euro, şi ea. La un scurt calcul, anual, Primăria Topleţ are un plus la buget de 46.500 de euro.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite