Romii s-au dat în spectacol de ziua lor pe stadionul din cartierul Govândari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii au dansat şi au cântat, în ciuda vremii înnorate
Romii au dansat şi au cântat, în ciuda vremii înnorate

Mâncarea la ceaun, băuturile fine şi muzica ţigănească au fost ingredientele unei petreceri de zile mari. Primăria Reşiţa a dat superpetrecere de Ziua Internaţională a Romilor, atât de huliţii ţigani dansând şi cântând dumnezeieşte.

Romii din Reşiţa şi din împrejurimi au ieşit din corturile sau palatele lor impunătoare şi au luat drumul stadionului de sub viaductul Intim. Unii au venit cu căruţele, alţii au coborât din maşini de lux de provenienţă germană, dar cu toţii s-au simţit extraordinar pe acordurile lui Nicolae Sporea şi a Olanilor. Fustele colorate, corsetele cu paiete lucrate de mână şi galbenii de la gâtul femeilor au dat culoare evenimentului, chiar dacă deasupra Reşiţei cerul numai senin nu a fost. Bărbaţii au îmbrăcat şi ei costume tradiţionale şi s-au dat mari cu nelipsitele lor pălării.

„Am gătit pentru romii care au venit să petreacă de ziua noastră internaţională la Reşiţa. Le-am pregătit mâncare tradiţională ţigănească la ceaun. Pentru că mielul de la Paşti a fost cam greu, acum am pus la ceaun o tocăniţă de porc şi orez”, a spus Elena Gorcov. „Ne-am simţit foarte bine. Muzica a fost extraordinară, mâncarea la fel, iar femeile noastre sunt grozave. Păcat că vremea nu a fost chiar cea mai frumoasă, dar nici asta nu ne-a deranjat prea tare”, a mărturisit Ion Meda. Relu Cârpaci confirmă că totul a fost la superlativ: „Am petrecut foarte frumos, foarte bine. Romii de peste tot au chefuit cu mare fast pentru că nimeni nu se distrează mai frumos ca noi, cu dansatori, cu supe şi ciorbe ţigăneşti şi nelipsita mâncare la ceaun, cu muzică şi voie bună”.

„Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Această zi semnifică menţinerea identităţii culturale, a valorilor şi tradiţiilor romilor”, a declarat Marius Bălean, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite