Jafuri nerezolvate plătite cu salarii secretizate de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin respectă modelul impus de colegii lor de la Timişoara, potrivit căruia salariile barosane din bani publici sunt confidenţiale. În schimb, numărul dosarelor soluţionate este mai mic cu 16 procente.

Numărul persoanelor pedepsite pentru fapte ilegale depăşeşte cu greu 30, în anul care a trecut. Mai mult decât atât, numărul dosarelor soluţionate a scăzut în 2009, faţă de anul precedent, în timp ce numărul infractorilor este tot mai mare. În tot acest timp, relaxarea şi secretizarea activităţii procurorilor de la parchet atinge cote maxime, pe bani publici. „Nu putem preciza ce salariu avem, pentru că veniturile noastre sunt confidenţiale”, spune Valentin Cârstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.

Justificare de lipsă de performanţe

Potrivit purtătorului de cuvânt, „numărul celor care veghează asupra justiţiei cărăşene, este unul foarte mic”. „În organigramă este specificat că ar trebui să fie 12 procurori, dar de fapt, din 1990 sunt numai şapte”, subliniază omul legii.  În urma bilanţului pe anul 2009, cei şapte procurori au soluţionat cu 16 la sută mai puţine dosare decât în 2008. Ei au dispus trimiterea în judecată a 38 de inculpaţi, cu patru mai mult, decât în anul trecut. „S-a ajuns în situaţia în care procurori cu funcţie de conducere, desfăşoară acţiuni de execuţie, soluţionarea dosarelor şi participă efectiv la judecarea cauzelor în sala de judecată“, a declarat Valentin Cîrstea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin.

Dosare nesoluţionate

În cursul anului 2009 au fost câteva cazuri importante, cum ar fi reţeaua traficanţilor din zona Moroasa sau cea a hakerilor de la Caransebeş, în urma cărora cei implicaţi au fost trimişi după gratii, însă tinerii ar putea fi eliberaţi. Spre exemplu, deşi traficanţii au fost săltaţi la jumătatea lunii noiembrie, ancheta este încă în curs de derulare, cu mandate de prelungire a stării de arest. În ceea ce priveşte dosarele penale soluţionate, acestea au mai avut ca subiect tâlhării, omoruri şi furturi. Unul dintre cazurile nerezolvate nici până în acest moment este jaful armat de la o sucursala de bancă, care a avut loc la finele lunii noiembrie.

Un şef la un angajat

Lipsa de personal de la parchet face din instituţie, subiect de bancuri. Proporţia de un angajat la un şef este una din situaţiile hilare. Singura locaţie din judeţ unde procurorii ar fi suficienţi, este Caransebeşul. „Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş are şaşe procurori din totalul de şapte“, a mai spus Valentin Crîstea.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite