Mirela Cotoranu este olimpica pasionată de arta plierii hârtiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirela Cotoranu
Mirela Cotoranu

Tânăra are rezultate bune la olimpiade, la limba engleză, iar atunci când are timp creează lucruri inedite din hârtie. Tânăra a pus cap la cap sute de hârtii şi din mâna sa au ieşit obiecte deosebite. Eleva a participat la numeroase olimpiade la matematică, engleză şi informatică

Reşiţeanca este elevă la Liceul Teoretic „Traian Vuia” şi deşi participă la olimpiadele de engleză, informatică sau matematică, este o fire sensibilă şi iubeşte desenul, dar a studiat şi arta plierii hârtiei. Tânăra a pus cap la cap sute de hârtii şi din mâna sa au ieşit obiecte deosebite.

Mirela este una din olimpicele cu care liceul teoretic „Traian Vuia” se poate lăuda. Eleva a participat la numeroase olimpiade la matematică, engleză şi informatică. Deşi aceasta petrece destul timp printre cărţi, în timpul liber tânăra desenează şi construieşte origami.

Inspirată de pe internet

„Pentru origami, am avut de ceva timp o curiozitate, însă ştiam că este foarte migălos să lucrezi la aşa ceva şi nu am fost foarte tentată să încerc. Totul a venit apoi, când am văzut o lucrare pe care a făcut-o o colegă”, a povestit fata. Inspirată de fimuleţele de pe youtube.com, Mirela a început să creeze. „Prima lucrare pe care am văzut-o în vara anului 2009, mi-a stârnit foarte mult interesul. Erau foarte interesanţi acei paşi şi am vrut să văd dacă eu pot costrui aşa ceva din hârtie”, a spus eleva.

Mereu dornică de reuşită, tânăra nu a renunţat până a construit primul obiect de hârtie. „Arta plierii hârtiei necesită răbdare şi multă atenţie. Este foarte important ca toţi paşii să fie atent urmaţi. Practic, prin plierea hârtiei dai formă unui animal, sau unei flori, unui obiect”, a explicat mica artistă.
La primul origami, Mirela a muncit aproximativ trei zile. „Prima mea experienţă a fost interesantă, am făcut o lebădă din hârtie albă. Am folosit o metodă de împachetare care necesită şi tăierea hârtiei în multe bucăţi. Toate aceste hârtiuţe sunt împachetate şi sunt montate într-un anumit fel”, a povestit eleva.

1.500 de bucăţi

Eleva consideră că hobby-ul ei este o artă deosebită. Reşiţeanca a particiat chiar şi la concursurile organizate de liceu pe această temă.
„Din păcate, nu am foarte mult timp la dispoziţie pentru această pasiune, dar atunci când am ocazia, mă pun şi mai construiesc câte ceva. De exemplu, anul trecut, am participat la un concurs de ornamente organizat la liceu şi am construit un om de zăpadă. Am muncit aproximativ o săptămână. Am pus în el 1.500 de bucăţi de hârtie. Mi-a luat foarte mult împachetarea hârtiei şi pentru că nu ştiam exact cum să fac omul, l-am desfăcut de câteva ori”, şi-a descris fata experienţa.

Întrebări şi răspunsuri

Ce loc aţi ocupat la concursul organizat de liceu?
Împreună cu colegii mei, am obţinut locul I la acel concurs. Fiecare am pregătit câte ceva inedit, am făcut un om de zăpadă din origami şi colegii mei au construit un brăduţ foarte frumos, din lemn.

La ce facultate vrei să dai după ce termini liceul?
Îmi place foarte mult desenul şi vreau să merg la  facultataea de arhitectură. Am început să mă pregătesc, iar în acest sens lucrez îm medie opt ore pe săptămână.

Care este cel mai important rezultat obţinut la olimpiade?
Anul trecut am participat la olimpiada de engleză. Am ocupat locul I pe judeţ.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să studiez Biblia, care a devenit cartea mea preferată. Bineînţeles, îmi place tot ce îi place unui tânăr: să ascult muzică, să ies cu prietenele în oraş, să ies în mijlocul naturii şi să îmi dedic cât mai mult timp studiului şi pregătirii profesionale”.

Ce nu-i place
„Nu îmi place absolut deloc când este iarnă în mijlocul primăverii. Nu îmi place când cei de la conducere nu ascultă şi părerea oamenilor, dar asta este politica şi nu se poate discuta. În rest, nu sunt foarte multe lucruri care nu îmi plac pentru că sunt destul de tolerantă cu ce se întâmlă în jurul meu”.

Profil
Născută. 26 iulie 1992
Educaţie. Liceul Teoretic „Traian Vuia“ Reşiţa în clasa a 11-a
Familie. Necăsătorită

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite