Legume şi fructe în loc de fumuri pentru reşiţenii vicioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au pregătit fructe şi ceai pentru a-i îndemna pe colegi să se lase de fumat
Elevii au pregătit fructe şi ceai pentru a-i îndemna pe colegi să se lase de fumat

Patruzeci de elevi de la Liceul „Traian Lalescu” din Reşiţa au lansat o campanie antifumat ieşită din comun. În paralel, un centru specializat stă la dispoziţia reşiţenilor care vor să renunţe la acest viciu, dar acum trebuie să plătească pentru consultaţie.

Elevii de la Liceul „Traian Lalescu” din Reşiţa au iniţiat o campanie mai puţin obişnuită. Aceştia au pregătit o zi plină de acţiuni care au ca scop „reciclarea indiferenţei”. „Vrem să marcăm Ziua internaţională fără tutun printr-o acţiune în care îi vom îndemna pe reşiţeni să renunţe la fumat. Suntem deja la cea de-a patra ediţie a proiectului Şcoala fără fumuri”, a spus coordonatorul proiectului, profesorul Luminiţa Broască. „Ne-am gândit la o alternativă pentru fumat şi am pregătit câteva platouri de mâncare, pentru că alimentele pot substitui fumatul”, a explicat Lavinia Scutaru, elevă în clasa a X-a B. „Ne dorim prin acţiunea noastră să promovăm o viaţă sănătoasă şi vrem să îi convingem pe colegii care fumează să renunţe măcar o zi la acest viciu şi apoi, bineînţeles, definitiv”, a adăugat eleva.

Centru pentru fumat

De aproximativ o lună, şi centrul antifumat din Reşiţa şi-a reluat activitatea, dar de această dată, serviciile de aici sunt contracost. Asta pentru că fondurile gratuite pentru fumătorii care vor să renunţe la viciu s-au epuizat la începutul acestui an.  Aici, cei care vor să se înscrie în program trebuie să achite o taxă de 100 de lei. „Centrul a fost închis din cauza lipsei fondurilor, iar acum oamenii trebuie să plătească pentru consultaţii. Totuşi, tratamentul rămâne gratuit şi el valorează aproximativ 300 de lei”, a declarat medicul pneumolog Emanuela Şandru, coordonatorul Centrului „ Stop Fumat!”.

Peste 100 de reșițeni au spus „Stop fumat!”

La Reşiţa, numărul celor care au trecut pragul Centrului antifumat a fost de 124 de pacienţi în perioada ianuarie-martie, moment în care acesta s-a închis. Dintre aceştia, aproape 42 la sută au renunţat la fumat. Tratamentul se întinde pe o perioadă de trei luni. Potrivit statisticilor, cei care trec pragul unui astfel de cabinet sunt atât tineri, dar şi adulţi.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite