PORTRET: Daiana Roşca face radio la doar 21 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daiana Roşca
Daiana Roşca

Spre deosebire de alte fete de vârsta ei, tânăra ştie că timpul este preţios şi de aceea îl planifică în mod exigent.

La cei 21 de ani ai săi, reşiţeanca este studentă la două facultăţi, este angajată la un post de radio şi are timp să îşi vadă şi prietenii. „În sesiune pot spune că ar fi singura perioadă în care timpul mă învinge, pentru că, deşi mă pregătesc pentru examene, am impresia că nu ştiu suficient de bine ceea ce am învăţat”, spune Daiana.

„Unei singure materii, în plină sesiune, îi aloc în medie cam cinci ore de studiu. Singura excepţie este materia mea preferată, Teehnici de Introducere în Televiziune. Pentru că am şi lucrat în domeniu pe perioada vacanţelor de vară din liceu, am înţeles din prima despre ce este vorba la şcoală”, a adăugat tânăra.

Televiziunea a condus-o către radio

La doar 15 ani, Daiana a avut curajul să renunţe la vacanţele ei de vară şi să mergă la studioul local din Reşiţa ca să vadă ce se ascunde în spatele camerelor de filmat. „Oricum, nu făceam nimic util în vacanţe, aşa că am vrut să înţeleg şi eu ce înseamnă televiziunea. Deşi la început am fost speriată de nou, după câteva luni mi-am făcut prieteni acolo şi aşa m-am familiarizat cu ceea ce înseamnă presă”, povesteşte Daiana.

Deşi a fost admisă şi este studentă la două facultăţi simultan, Daiana a avut curajul să îşi caute un job în Timişoara, în domeniul pe care îl iubeşte. „Aşa am ajuns la radio, unde sunt foarte mulţumită de ceea ce fac. Ba mai mult, recent am primit chiar şi o emisiune”, adaugă reşiţeanca.

„Cel mai ciudat mi se pare să ascult piese pe care nu le cunosc, să le apreciez ca fiind extraordinare, iar ulterior când mă documentez despre piesa respectivă să aflu că este un mare hit al anilor `50, `60 sau `70”, spune tânăra studentă. Daiana se prezintă la radio în fiecare dimineaţă, la ora 8, iar la 14, când scapă de la job, merge la şcoală.

Iubeşte jazzul şi jurnalismul

„Norocul că lucrez la radio este dublu: o dată pentru că pun în practică ceea ce învăţ la şcoala de jurnalism şi a doua oară pentru că îmi îmbogăţesc cultura muzicală. Lucrând la radio am învăţat multe lucruri despre muzică. Aşa am ajuns să îndrăgesc jazzul şi bluesul”, a spus Daiana.

Jazzul îi place pentru că nu e doar muzică, ci este un mod de viaţă, un fel de a fi, un mod de a gândi şi e singurul gen în care aceeaşi notă poate fi cântată seară de seară, dar diferit de fiecare dată. Daiana este hotărâtă să meargă mai departe şi să nu se oprească aici. Ea vrea să se afirme şi să lucreze o perioadă cât mai lungă de timp ca realizator de emisiuni fie că sunt de radio sau de televiziune.

Întrebări şi răspunsuri

De cât timp lucrezi la radio?
La sfârşitul lunii mai se împlineşte un an de când am reuşit să mă angajez la un post de radio din Timişoara. Mă bucur foarte tare că pot studia şi, în acelaşi timp, pot şi pune în practică ceea ce învăţ.

Ce faci după ce termini cele 2 facultăţi?
„Mi-aş dori să merg la Bucureşti să fac mai departe ceea ce fac acum: radio. Mass-media provoacă dependenţa şi nu pot scăpa de ea. Deşi la început mi s-a părut o simplă joacă, acum lucrurile s-au complicat şi imi place tot mai mult ceea ce fac”.

Ce-i place
„Îmi plac muzica bună, teatrul şi opereta. De asemenea, îmi plac oamenii şi ador să fiu în preajma lor. Filmele 3D le consider geniale”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că nu am timp suficient, urăsc falsitatea şi etichetarea pe care o fac oamenii, în funcţie de anumite criterii. Nu îmi plac nici lucrurile pe care le obţin prea uşor, pentru că prefer să mă mobilizez ca să le pot obţine“.

Profil
Născut. 07.08.1989
Studii. Studentă la jurnalism şi chimie biologie
Familie. Necăsătorită

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite