Ruşinea de la Băile Herculane şi lecţia dată de unguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirile istorice din cunoscuta staţiune bănăţeană au ajuns în paragină
Clădirile istorice din cunoscuta staţiune bănăţeană au ajuns în paragină

În timp ce la Szeged se deschide cel mai mare SPA din regiune, Băile Herculane sunt în ruină. Ungurii reuşesc să atragă infinit mai mulţi turişti, chiar din Banat, deşi nu au nici măcar o mică parte din peisajele şi tradiţia în domeniu din Caraş.

În 25 martie, la aproximativ 250 de kilometri de Reşiţa, la Szeged, Ungaria, se deschide cel mai mare SPA din Europa de Sud-Est. Investiţia de aproximativ 30 de milioane de euro a fost suportată de guvernul maghiar, municipalitate şi sponsorizarea unui lanţ important de hoteluri din Ungaria. 

La distanţă aproape egală, în Băile Herculane, apele termale atrag tot mai puţini turişti pentru că staţiunea este o ruină. Municipalitatea are un buget de 800 de mii de lei. Pentru ca staţiunea să devină atractivă turistic, se poartă de ani de zile discuţii interminabile pe tema privatizării. Cele mai multe clădiri istorice au intrat în proprietatea unor firme fantomă, iar amenzile pentru lăsarea lor în paragină sunt extrem de mici. „Staţiunea a ajuns într-o situaţie jalnică pentru că SC Argirom nu a investit nimic în patrimoniu după momentul privatizării. Primăria chiar a amendat societatea domnului Iosif Armaş pentru neglijenţă cu două miliarde de lei vechi, dar instanţa a redus cuantumul amenzilor”, a declarat Nicuşor Vasilescu, primarul de la Băile Herculane. 

Se inspiră de la Tuşnad

Vasilescu a mai spus că ceea ce au făcut ungurii este de apreciat, dar că amenajarea unui astfel de complex acvatic în Herculane nu e posibilă. Planurile edilului sunt pentru un SPA mai mic. „Peste două săptămâni voi merge la inaugurarea unui SPA la Tuşnad, pentru a purta un dialog cu proiectantul şi pentru a afla detalii despre cum putem face un astfel de proiect la Băile Herculane”, a mai spus primarul.

Banii pentru o astfel de investiţie sunt problema. „Rămâne de văzut cum vom putea face rost de bani, dar sunt încrezător că până la urmă vom reuşi”, a încheiat Nicuşor Vasilescu. Până la materializarea unui astfel de proiect, în Herculane nu s-a mişcat nimic. O singură clădire este în renovare, Vila Elisabeta.

Şi istoria ne dă lecţii
Acum 2.000 de ani romanii se relaxau la saună şi băi în actualul Banat Montan. Arheologii au descoperit un SPA Roman între râurile Bistra şi Timiş. În complexul roman de clădiri cu băi termale se prestau servicii similare celor moderne.

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite