Portret: Alexandra Pitulan viitoare profesoară pasionată de muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Pitulan
Alexandra Pitulan

Tânăra se pregăteşte de o carieră la catedră, dar are la activ cursuri de canto şi pian, precum şi două albume de colinde.

Alexandra Pitulan studiază la Facultatea de Litere din Timişoara, iar româna şi germana sunt preferatele ei. Viitoarea profesoară iubeşte mult şi muzica şi chiar a înregistrat două albume de colinde. Activitatea ei s-a canalizat însă doar pe studii, pentru că Alexandra îşi doreşte să devină profesor şi translator.  Încă de la grădiniţă, tânăra cocheta cu muzica şi cânta la fiecare serbare.

Canto şi pian

„Mi-a plăcut mereu să cânt. Ţin minte că la toate serbările eram acolo în faţă şi cântam pentru părinţii care veneau să ne vadă”, a explicat aceasta. În clasa I, Alexandra a decis să urmeze cursuri de vioară, iar timp de un an, a învăţat tainele acestui instrument. „Am cântat la vioară din clasa I până în clasa în clasa a V-a, când am renunţat la Liceul de Artă şi am mers la o şcoală generală”, a spus aceasta. Pasiunea tinerei reşiţence pentru muzică s-a menţinut chiar şi după mutarea de la liceul cu profil muzical la o şcoală normală.

Două albume de colinde

În clasa a VII-a, Alexandra a început să ia ore de canto şi pian. „Pentru că îmi plăcea să cânt am încercat mereu să mă instruiesc. Am făcut cursuri de canto şi am învăţat să cânt la pian, dar pentru că eram preocupată mai mult de şcoală am renunţat la muzică în favoarea studiului”, a povestit cântăreaţa.Până în momentul când a renunţat la muzică, Alexandra a înregistrat două albume de colinde şi câteva melodii pentru ziua mamei. „În clasa IV-a am înregistrat primul album de colinde şi în clasa a VII-a am completat melodiile de pe albumul anterior şi astfel am înregistrat cel de-al doilea album. Am mai făcut şi câteva cântece pentru ziua de opt Martie”, a mai spus reşiţeanca.

Pentru că a considerat că muzica nu îi poate oferii un viitor, Alexandra şi-a îndreptat toate eforturile spre şcoală. Ea a urmat Liceul Teoretic „Traian Vuia” şi în prezent studiază româna şi germana la Timişoara. „Am lăsat muzica deoparte şi m-am ocupat mai mult de şcoală. Imi place să citesc şi încerc să învăţ cât mai bine limbile moderne”, a mai spus studenta.

Un viitor profesor

Alexandra speră că la terminarea facultăţii să poată profesa. „Îmi plac foarte mult copiii. Îmi place să ştiu că, datorită îndrumării mele, ei ajung cineva în viaţă şi îşi schimbă anumite viziuni. Îmi place să particip la formarea lor şi sper ca pe viitor să pot să fiu profesoară”, a explicat aceasta.

Întrebări şi răspunsuri

Ai renunţat complet la muzică?
Nu, îmi place şi acum, dar mai cânt atunci când sunt cu prietenii. Poate pe viitor o să cânt cu vocea şi la pian într-un local. Este o pasiune pe care o am de când eram mică şi vreau să îmi cumpăr propriul meu pian pentru a cânta.

Cum a fost prima dată când ai cântat în faţa publicului?
Ţin minte că nu am avut emoţii niciodată şi am interacţionat bine cu publicul. Cântam la baluri, la serbări şi binenţeles, în compania prietenilor.

Ai cântat şi muzică uşoară, chiar şi în limba italiană?
Am înregistrat şi piese de muzică uşoară. Chiar am cântat şi o melodie în limba italiană. Cântecul se numeşte „Mi troverai” şi a fost un duet cu Remus Ponoran, profesor de muzică şi cântăreţ.

Ce-i place
„Îmi place să citesc şi să mă plimb în natură. Romanul meu preferat este «Crimă şi pedeapsă» de Dostoievski. Îmi place marea, dar nu refuz nici muntele şi mai îmi plac oamenii de incredere”.

Ce nu-i place
„Pot să spun că cel mai mult detest oamenii neserioşi, urăsc minciuna şi ipocrizia pentru că acestea nu duc niciunde şi nimic nu se poate rezolva dacă minţi sau eşti ipocrit”.

Profil
Născută. 14.01.1990.
Studii. Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, secţia Litere, specializarea Română Germană.
Familie. Necăsătorită.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite