Reşiţa: Zacusca de casă devine o specie rară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Zacusca de casă devine o specie rară
Reşiţa: Zacusca de casă devine o specie rară

Aromele de ardei, vinete, ceapă şi roşii coapte se simt tot mai rar din bucătăriile reşiţene.

În programul de toamnă al tuturor gospodinelor din Banat nu lipseau niciodată „sesiunile” de preparare de zacuscă. O tradiţie pe cale de dipariţie, dacă e să-i credem pe comerciaţii din pieţele reşiţene. Camelia Marcu vinde legume în Piaţa Reşiţa Sud.

„Majoritatea legumelor sunt din producţia proprie. Foarte rar importăm“, a explicat Camelia. Tânăra spune că oamenii preferă să renunţe la tradiţii şi să-şi cumpere produsele finite. „Cu toate că reşiţenii vin în fiecare zi la piaţă, nu pot să spun că vânzarea legumelor a crescut“, a declarat Camelia. Dacă tradiţia de preparare se stinge, obiceiul de a mânca zacusca e mai viu ca niciodată.

Tinerii reşiţeni se dau în vânt după zacusca, dar să nu fie făcută de ei. „Mama pune în fiecare an zacuscă. Reţeta mamei mele este una dintre cele mai bune. Personal, abia aştept toamna să gust din bunătăţile ei“, a spus Bebe Pasere, un tânăr gurmand.

Reşiţeanca Ioana Giuca este printre gospodinele care încă face zacuscă acasă. „Este convenabil să faci zacuscă. Dezavantajul este că este foarte mult de lucru. Doar procesul de pregătire durează ore în şir“, a spus femeia.După ce au fost cumpărate toate legumele, Ioana se pregăteşte pentru copt. Vinetele şi ardeii sau gogoşarii copţi, după gusturile fiecăruia, se trec prin maşina de tocat.

„Trebuie menţionat faptul că ceapa trebuie curăţată, spălată şi tăiată mărunt. Apoi se pune la călit în ulei. Se amestecă toate ingredientele şi se pun la fiert pănâ când uleiul este vizibil la suprafaţă“, şi-a dezvăluit reţeta Ioana Giuca.

Reţetă pentru zacuscă din vinete
 - 3-4 kg vinete
 - 2 kg gogoşari, sau ardei
 - 1 kg ceapă
 - 3 kg de roşii
 - 2-3 foi de dafin
 - O linguriţă de piper măcinat
 - 750 ml ulei.
Din aceste cantităţi vor ieşi aproximativ 17 borcane de 440 ml fiecare.

Ioana Giuca face în fiecare an zacuscă din vinete. Mianda Mladin

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite