Viitor procuror, umilit şi torturat psihic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Vela a atacat în instanță decizia celor de la INM
Ilie Vela a atacat în instanță decizia celor de la INM

Ilie Vela a învăţat timp de trei ani de zile să ajungă procuror, dar a căzut victima unui regulament stupidVisul singurului cărăşean admis în 2010 la examenul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii a fost năruit de psihologi.

Reşiţeanul Ile Vela, în vârstă de 41 de ani, îşi caută dreptatea în instanţă după ce psihologii de la Institutul Naţional al Magistraturii l-au anunţat că nu va putea fi niciodată procuror. Asta, chiar dacă a trecut cu punctaj foarte bun toate cele trei probe ale examenului de admitere: proba scrisă eliminatorie, testul de verificare a raţionamentului logic şi interviul.

Declarat admis pe poziţia 37 din peste 3.000 de candidaţi, Vela a primit o cameră la cămin şi a primit invitaţia de a se întâlni cu ministrul Justiţiei la festivitatea de deschidere a noului an. Între timp, a fost supus unui test psihologic. Rezultatele nu i-au satisfăcut pe specialişti şi l-au reexaminat.

Concluzia a fost aceeaşi, şi anume, că Ilie Vela este un băiat deştept, bine pus la punct din punct de vedere al cunoştinţelor, dar care este incompatibil cu calitatea de procuror şi om al legii.

A ratat întâlnirea cu ministrul

“Mi-a spus dl. psiholog Babici că, deşi a reieşit din testul psihologic că sunt o persoană foarte inteligentă, nu sunt bun de procuror pentru că sunt o persoană suspicioasă şi nu aş avea încredere în informaţiile obţinute de la poliţia judiciară. Am fost anunţat să-mi strâng lucrurile şi să plec acasă exact când mă îndreptam către INM pentru a participa la festivitatea de deschidere”, reclamă Vela.

Reşiţeanul care a vrut să devină procuror susţine că examinarea psihologică ar fi trebuit să aibă loc în momentul în care şi-a depus dosarul de concurs, nu după ce au fost afişate rezultatele finale. “Nu e problema mea sau vina mea că am fost declarat apt de Comisia de admitere fără să mă supună niciunui test. S-au trezit să ne facă vizita medicală şi să ne verifice buna reputaţie după ce ne-au declarat admişi”, adaugă Vela.

Andra Ghebri, reprezentant al Biroului de relaţii publice al INM, explică de ce Ilie Vela a fost trimis acasă. “Etapele examenului sunt descrise foarte clar în regulamentul de desfăşurare şi organizare. Acolo sunt prevăzute şi testările medicale şi psihologice. Logistica ne împiedică să examinăm 3.000 de candidaţi în momentul înscrierii lor. Din acest motiv sunt examinaţi doar cei care trec probele respective”, a precizat  Andra Ghebri.

Citat:
“Pentru mine e o tortură psihică. Am simţit că s-a năruit într-o secundă munca mea de trei ani, toate visele mele, toate planurile mele”,
Ilie Vela, candidat admis la examenul de admitere la INM.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite