Valul chimic din Ungaria a ajuns în Serbia. Românii, gata de intervenţie ! (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efectele catastrofei din Ungaria
Efectele catastrofei din Ungaria

Specialiştii de la Apele Române iau probe din Dunăre din patru în patru ore pentru probe fizico-chimice şi biologice şi din trei în trei ore pentru aflarea PH-ului. La primele ore ale dimineţii PH-ul Dunării era de 7,8, iar debitul era de 6.000 mc/s.

Specialiştii spun că in aproximativ patru zile acesta ar putea junge la Baziaş unde s-au deplasat de două zile echipe mixte de chimişti, biologi şi alţi specialişti in domeniu. În cadrul Comitetului de Situaţii de Urgenţă, organizat vineri, Wilhelm Szabo spunea că în ciuda neutralizării făcute în Ungaria, ecosistemul din România ar putea avea de suferit. “De la Ministerul Sănătăţii nu am primit nicio informare. Vârful de poluare intră în Serbia duminică, iar la noi, luni sau marţi. Nu aşteptăm creşterea PH-ului, ba, dimpotrivă, scăderea lui, pentru că debitul este mai mic la Baziaş. Ştim că s-a vărsat Titan în Ungaria, dar nu ştim dacă şi în ce măsură acesta a ajuns în Dunăre”, a spus Szabo.

Prefectura, în alertă

Unda de poluare de pe Dunăre a ajuns duminică seara pe teritoriul Serbiei, la 400 km de Baziaş, locul unde fluviul intră în ţara noastră.
„Dunărea înaintează cu 100 km pe zi, ceea ce înseamnă că unda de poluare va ajunge la Baziaş pe joi, 14 octombrie. Am convocat încă o şedinţă, a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru miercuri, 13 octombrie, începând cu ora 11:30, care se va desfăşura la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa. În funcţie de concentraţia de material poluant, vor fi luate măsurile necesare, se vor impune restricţii, pe toată Clisura Dunării. În primul rând, se va interzice folosirea apei din Dunăre”, a precizat luni, prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că Apele Române efectuează analize la Baziaş din trei în trei ore, iar alcalinitatea se menţine în limite normale. În cazul în care PH-ul va creşte peste 8,5, atunci se va da alarma, iar restricţiile vor intra în vigoare, inclusiv pentru pescari, a subliniat prefectul Octavian Ţunea.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite