Vaccinul anticancer a picat testul mamelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eleonora Zavaczki încă nu este hotărâtă să o vaccineze pe fiica ei, Paula
Eleonora Zavaczki încă nu este hotărâtă să o vaccineze pe fiica ei, Paula

Motivul pentru care doar zece la sută din fetiţele din Reşiţa au fost vaccinate până acum este lipsa de informare.

Cea de-a doua etapă a vaccinării împotriva cancerului de col uterin este în plină desfăşurare, dar numărul tinerelor din clasele a VI-a şi a VII-a, dornice să se vaccineze, este foarte mic. Doar zece la sută din tinerele care trebuiau vaccinate au trecut pragul cabinetelor şcolare medicale. Una dintre cauzele refuzului este acela al efectelor secundare. „Din datele pe care le am, ştiu că sunt multe efecte secundare şi nu risc sănătatea copilului meu pentru un simplu vaccin”, a declarat Mariana Fara, mama unei eleve.

De aceeaşi părere este şi Eleonora Zavaczki. „Fetiţa mea, Paula, a împlinit zece ani în iulie. Nu sunt hotărâtă dacă să o las sau nu să facă acest vaccin. Nu ştiu care sunt efectele în timp. Voi discuta cu alţi medici cu privire la riscurile acestui vaccin”, a afirmat Eleonora.

„Nu avem tradiţie”
Medicii din cabinetele şcolare au făcut tot posibilul să explice importanţa acestui vaccin. „În numeroasele întâlniri cu părinţii şi cu diriginţii am avut diferite discuţii cu privire la această campanie. Mamele care spuneau că se vor gândi au renunţat”, a declarat Aristina Soran, medic specialist şcolar pediatru.  O altă problemă, spun doctorii, este că cei mai mulţi reşiţeni nu sunt informaţi. „Poate trebuia mai mult mediatizată această camanie. Nu avem o tradiţie în acest sens. Au fost reticenţe şi la celelalte vaccinuri, dar acum nu mai întâmpinăm probleme”, a declarat Dragoş Luca, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin.

Nu este obligatoriu
Anul trecut, părinţii refuzau vaccinarea prin cerere scrisă, însă acum tinerii pot lipsi de la vaccinare fără să dea vreo explicaţie. Campania va dura încă două săptămâni, iar medicii speră că informaţiile de pe internet sau din alte surse neoficiale vor fi ignorate de părinţi. „Din nefericire, părinţii preferă să nu acorde importanţă opiniilor noastre şi se lasă influenţaţi de alte surse”, a adăugat Aristina Soran. Dozele de vaccin care nu vor fi folosite se retunează DSP.

Cauzele cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin este o problemă majoră de sănătate pentru femei. Este o afecţiune care poate fi determinată de infecţia cu HPV. Infecţiile cu tulpini ancogene de HPV nu evoluează întotdeauna spre cancer. Multe dintre infecţii sunt eliminate în mod natural de sistemul imunitar în câteva luni de la infectare. Există unii factori care pot creşte riscul acestei infecţii către cancer, cum ar fi utilizarea pe termen lung a anticoncepţionalelor orale, fumatul sau determinarea sistemului imunitar. Cancerul de col uterin poate apărea dacă infecţia cu HPV nu este eliminată de organism şi devine persistentă.

CITEŞTE ŞI:

Elevii au fost vaccinaţi împotriva gripei noi

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite