Reşiţa: Gunoiul de pe Semenic este împachetat şi dus la altă groapă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Gunoiul de pe Semenic  este împachetat şi dus la altă groapă VIDEO
Reşiţa: Gunoiul de pe Semenic este împachetat şi dus la altă groapă VIDEO

Zonele de munte vor fi mai curate, astfel că potenţialul turistic va putea fi exploatat cu mai mult succes.

Împinse de la spate de Uniunea Europeană, autorităţile locale din zona turistică Semenic, împreună cu cele judeţene, au pus la punct mai multe proiecte ce vizează îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător. De astăzi, vechea haldină de la ieşirea din Văliug va fi acoperită cu pământ şi nu va mai primi gunoaie de fel. Toate gunoaiele de pe Semenic vor fi adunate de primăriile Văliug şi Brebu Nou cu utilaje achiziţionate pe bani europeni şi vor fi duse la deponeul unic care va fi în judeţ.

În zona turistică Semenic a fost finalizat proiectul de colectare selectivă a deşeurilor, scopul acestuia fiind modernizarea serviciilor de salubritate. Sistemul de colectare selectivă a devenit funcţional în a doua jumătate a lunii iulie a acestui an, deşeurile din zonă fiind transferate la staţia nou construită, de unde se preiau pentru valorificare şi reciclare.

Bani obţinuţi din gunoi

Ioana Bărbat, reprezentant al echipei care urmăreşte proiectele pentru mediu, spune că eforturile autorităţilor au efectul scontat. „Am fost recent în Semenic pentru finalizarea campaniei de informare a cetăţenilor în legătură cu proiectul de colectare a deşeurilor şi m-a surprins în bine aspectul zonei, în special după festivalul de la Gărâna. Să sperăm că se va pune la punct şi reciclarea deşeurilor, care e în criză la nivel mondial. Oricum, e important că gunoiul se strânge în condiţii bune şi nu mai este lăsat să polueze natura”, afirmă Ioana Bărbat. Strânşi cu uşa de autorităţile Uniunii Europene pentru închiderea „ruşinii de pe Semenic”, a haldinei de la ieşirea din Văliug, care alungă doar prin simpla privire turiştii, cei doi primari din Văliug şi Brebu Nou s-au mobilizat şi au căutat soluţii viabile la problema gunoaielor din zona Semenic.
Timp de mai multe luni, echipe de voluntari au luat staţiunile la pas şi au vorbit cu locuitorii şi turiştii despre importanţa curăţeniei unei zone aşa importante.

Mici containere de gunoi au apărut în toate zonele frecventate de turişti şi, având acum unde să arunce resturile, pe pajişti şi în ape este gunoi tot mai puţin. Imagini cu gunoaie înainte de închiderea haldinei

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite