Reşiţa: Marian Saviţki, juniorul cu clarinet VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este doar în clasa a V-a, Marian a câştigat o menţiune la Olimpiada de Muzică, iar la şcoală are numai note de zece. Acasă, timpul liber îl împarte între învăţat şi fotbal.

Profil:

Născut: 11 mai 1998, la Reşiţa
Educaţie: clasa a V-a la Liceul de Artă „Sabin Păuţa” din Reşiţa
Ocupaţie: elev, studiază clarinetul
Familie: o soră mai mare, Andra

A început aventura în lumea portativului cu lecţii la vioară, dar nu l-au încântat deloc. Cu toate acestea, din clasa întâi şi până în clasa a patra a cântat la vioară. „Eu le-am spus părinţilor mei că nu îmi place şi, până la urmă, au înţeles şi m-au lăsat să studiez clarinetul”, a povestit Marian.

Deşi nu este cu mult mai mare decât instrumentul, Marian spune că nu e greu de loc şi îl controlează foarte uşor. Trecerea de la vioară la clarinet nu i s-a părut prea grea micului instrumentist, deoarece vioara cerea multă tehnică, pe când la clarinet cânţi doar folosind butoanele. „Pot şi să suflu, nu trebuie să sufli exagerat de tare”, a spus el râzând.

Ştie să stăpânească emoţiile

Anul acesta a participat la faza judeţeană a Olimpiadei şi spune că nu i s-a părut deloc greu. „Nu am avut emoţii, a fost destul de uşor la Deva”, a povestit Marian degajat. Primul concurs l-a avut în clasa a IV-a, la Timişoara. „Am cântat la Liceul „Ioan Vidu” şi a fost prima mea participare la Olimpiadă. Să ştiţi că atunci am avut ceva emoţii”, a recunoscut băiatul.

Planuri mari de viitor
Întrebat câte butoane are clarinetul, Marian răspunde dezinvolt: „o grămadă!”. „Voi continua să studiez până voi ajunge clarinetist. Asta vreau să fac pe viitor. Şi să cânt într-o orchestră”, a adăugat hotărât Marian. Pe lângă clarinet se pare că se pricepe foarte bine şi la fotbal, pe care îl joacă cu mare plăcere. De obicei joacă în faţă, atacant, pentru că îi place foarte mult să dea gol.

Extrem de sociabil, Marian se joacă şi cu gaşca de la bloc. Prinsa sau „De-a v-aţi ascunselea” sunt jocurile lui preferate, iar când e timp urât se joacă pe calculator, jocuri cu gătit. Cu toate acestea şcoala este şcoală, aşa că Tiberiu Marian are numai note de 10. Cel mai mult îi place matematica. „Mă ajută, spre exemplu dacă vreau permis de conducere să pot verifica toate ceasurile de acolo. Operaţiile cu numere sunt interesante”, a spus el.

Anul acesta, la Olimpiada de Interpretare de la Deva a câştigat o menţiune, chiar dacă era doar clasa a V-a şi studiază acest instrument de numai doi ani de zile. Părinţii sunt cei care l-au îndrumat spre muzică, înscriindu-l la Liceul de Artă încă din clasa întâi. Acum, deşi îi place fotbalul şi matematica, spune că acest instrument, clarinetul, este pe primul loc pentru el.

Întrebări şi răspunsuri

Când ai ales clarinetul?
Când l-am auzit prima oară, mi-a plăcut foarte mult cum sună. Eram în clasa a patra.

Ce îţi place la el?
Felul cum sună, consider că sună foarte frumos şi îmi place.

La fotbal pe ce post joci?

Atacant, pentru că îmi place foarte mult să marchez goluri.

Ce-i place
Mănâncă destul de mult dar e supărat că de crescut tot nu creşte. Asta poate pentru că toată energia o investeşte în meciurile de fotbal şi repetiţiile la clarinet.

Ce nu-i place
Nu-i plac colegii care vorbesc în timpul orelor şi cei care-l mint.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite