Resita: PORTRET/Cătălina Maria Pâşlea are muzeu de costume populare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resita: PORTRET/Cătălina Maria Pâşlea are muzeu de costume populare VIDEO
Resita: PORTRET/Cătălina Maria Pâşlea are muzeu de costume populare VIDEO

Tânăra a adunat peste 50 de veşminte din toate zonele ţării. Cătălina mai colecţionează discuri vechi, cu muzică populară şi alte obiecte tradiţionale.

Profil

Născută - 9 august 1979 la Bozovici
Educaţie - Şcoala Populară de Artă din Reşiţa şi licenţiată
Experienţă - Interpret de muzică populară
Familie - Căsătorită

Ca orice copil născut la sat, a descoperit încă de mică frumuseţea sufletului românesc, a românismului autentic. „La vârsta de patru ani am participat la o preselecţie pentru «Cântarea României». La faza locală am luat primul loc la muzică populară, faza judeţeană mi-a adus locul doi şi posibilitatea de a participa la faza naţională. Din păcate, violonistul cu care am cântat eu a avut probleme cu vioara şi n-a mai putut ajunge cu mine la faza naţională”, povesteşte Cătălina.

A fost primul contact al solistei cu scena şi muzica populară, cu care s-a reîntâlnit la liceu. „Liceul din Bozovici avea un mic ansamblu, «Almăjana», apoi am plecat la Reşiţa unde m-am înscris la Şcoala Populară de Artă. Aici am descoperit Ansamblul «Semenicul» care mi-a oferit oportunitatea de a cânta alături de aceşti mari dansatori”, spune Cătălina.


Fană a Mirabelei Dauer

Cooptarea în Ansamblul „Semenicul” i-a deschis Cătălinei perspectiva spre diverse concursuri naţionale şi internaţionale. „Am concurat în Polonia cu «Doina Timişului» la o competiţie renumită desfăşurată la Zakopanje, luând locul II ca solist vocal”, a povestit tânăra.

Cătălina este atrasă de folclor în general. De mică îi erau dragi costumele populare, pe care le admira foarte mult. Tot din copilărie a îndrăgit jocul popular şi spune că joc mai frumos ca „brâul pe contra” nu se joacă în Banat. I-a plăcut şi muzica uşoară, „muzica Mădălinei Manole, a Mirabelei Dauer, cântam în faţa oglinzii cu tubul de spray, ca orice copil”, povesteşte Cătălina.

Susţinută de cântăreţi celebri

Primul concurs serios a adus-o pe Cătălina Pâşlea la Oraviţa, la Festivalul „George Motoia Craiul”. Părinţii au susţinut-o, fiind şi ei dansatori, tot la Ansamblul „Almăjana”. Şi televiziunile au avut un rol important în lansarea Cătălinei ca interpret de muzică populară. A apărut în emisiunile Marioarei Murărescu, a fost invitată la emisiunile lui Teo şi a avut mai multe apariţii la televiziunile de folclor şi la posturile locale.  De un mare ajutor în carieră i-a fost renumitul solist Traian Jurchelea, care a ajutat-o cu texte, cu linia melodică, cu sfaturi legate de prezenţă scenică. Şi Ana Pacatiuş şi-a lăsat amprenta asupra Cătălinei Pâşlea. Tânăra are o doină care îi poartă amprenta: „Cine m-o-nvăţat cu dor/ N-ar pucea trăi uşor/ Nici la cap să n-aibă cruce/ Nici la groapă cine-l duce!”.

În timpul liber Cătălina face foarte mult sport, se plimbă cu bicicleta şi este o mare iubitoare de natură. Dar mai presus de orice, Cătălina iubeşte portul popular românesc. Şi-a transformat casa într-un adevărat muzeu al portului popular, în care a adunat peste 50 de costume tradiţionale.


Întrebări şi răspunsuri

Ai un joc popular preferat?
Jocurile populare de la noi din Banat sunt foarte frumoase. Ştiu şi jocuri din alte zone, dar cred că joc mai frumos ca „brâul pe contra” nu este la noi în Banat.

Ai un interpret preferat?
Un interpret preferat nu am, dar am crescut sub aripa lui Traian Jurchelea.

Ce îţi place să cânţi?
Doina. La noi, în Almăj, se cântă foarte multe doine, iar acest cântec este piatra de bază a oricărui solist de muzică populară autentică.

Ce-i place

Sportul, pedalează mai bine de 15 km pe zi. Citeşte, face revista presei la o ceaşcă de cafea. Mai nou, s-a apucat şi de poezii în grai popular. Cel mai mult îi place să călătorească şi să stea în aer liber.

Ce nu-i place

Maşinile, zgomotul, bârfa şi invidia. Nu-i place să cânte manele şi, mai ales, nu-i place să se modifice portul popular. Nu-i place nici poluarea.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite