Reşiţa: VIDEO Nemţii cărăşeni revin în Banat, însă doar în vacanţe (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: VIDEO Nemţii cărăşeni revin în Banat, însă doar în vacanţe (GALERIE FOTO)
Reşiţa: VIDEO Nemţii cărăşeni revin în Banat, însă doar în vacanţe (GALERIE FOTO)

Majoritatea şvabilor bănăţeni s-au reîntors în Germania după Revoluţie. Totuşi, satele nemţeşti de pe Semenic mai păstrează câţiva „pemi” şi astăzi.

Micuţele sate germane de pe Semenic, Gărâna, Brebu Nou şi chiar Văliug, poartă şi astăzi amprenta etnicilor germani care le-au înfiinţat. Trecerea Banatului sub administrarea Curţii Imperiale de la Viena în secolul XVIII, a făcut ca multe zone să fie populate cu etnici germani sau cu „pemi”, cehi de origine germană. Aşa au luat naştere satele Gărâna sau Wolfsberg ori Brebu Nou, Weidenthal cum i-au spus întemeietorii. Cu toate acestea, spre finele secolului XX etnicii germani au profitat de naţionalitatea pe care o aveau şi s-au reîntors în ţările de origine ale strămoşilor lor.

Cu toate astea, au mai rămas şi astăzi câţiva pemi care să ducă mai departe renumele şi tradiţia acestora în micuţele sate de la munte. Nimic nu poate fi mai impresionant la Gărâna decât o localnică, îmbrăcată în portul popular, urcând spre casă cu coşul în spate, plin de cumpărături de la Reşiţa sau o turmă de vaci ce vine de la păscut cu o bătrână „pemoaică” mânându-le în sus agale.

Zonă turistică de excepţie

Datorită frumuseţii şi istoriei acestor locuri, foarte mulţi nemţi vin ca turişti în aceste zone. „Nimic nu e mai bun aici ca afinata făcută chiar în casă sau ca ciupercile murate. E o specialitate a locului” povesteşte Denis Hoffmann, cazat la una din pensiunile din Văliug. Printre cei care au vizitat zona şi au demarat deja proiecte turistice pentru valorificarea potenţialului acestor sate se numără şi Hep Monatzeder, primarul din Munchen. Acesta a vizitat satele întemeiate de germani de pe Semenic iar la finalul vizitei a exclamat: „ospitalitatea românilor a întrecut-o pe a oricărei alte ţări vizitate!"

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/Pemii banateni.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=true fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite