Reşiţa: VIDEO Gunoaiele Europei ajung pe Clisură (GALERIE FOTO) (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile se declară învinse de cantităţile uriaşe de deşeuri. Tinerii ecologişti dau o palmă autorităţilor care refuză să vadă mormanele de deşeuri.

Cele mai multe dintre obiectivele turistice din Caraş-Severin au ajuns într-un stadiu avansat de degradare şi sunt îngropate în gunoaie. Dunărea şi localităţile de pe malul acesteia nu fac excepţie, trăind acum doar din amintiri la capitolul turism. Lăsând la o parte drumurile dezastruoase şi lipsa investiţiilor, trebuie spus că poluarea cunoaşte în zonă o creştere alarmantă.
„Este o mizerie de nedescris. Sticle şi tot felul de gunoaie plutesc pe apă, iar apoi ajung pe mal”, spune Florin Popovici, un pescar, obişnuit al locului.

Gunoaiele, aduse cu viituri
Autorităţile nu pun dezastrul pe seama turiştilor care nu dau dovadă nici de cea mai mică urmă de civilizaţie, ci aruncă vina pe alţii. Inginerul Branco Simonovici, responsabil pe probleme de mediu la Primăria Socol, spune că, de fiecare dată când vine apă mare aduce sticle din toată Europa şi că nu numai românii fac mizerie.
„Sunt cantitati atât de mari, încât abia facem faţă, şi nimeni nu dă niciun ban. Mizeria se întinde pe tot cursul Dunării. Problema este cunoscută la nivel de judeţ şi singura rezolvare este accesarea unor fonduri şi realizarea unor programe comune pentru îndepărtarea gunoaielor”, a spus Barnco Simonovici.

Vor să sensibilizeze
Singurii care se arată interesaţi de ceea ce se întâmplă într-una din cele mai frumoase zone din ţară sunt ecologiştii. Membrii Grupului Ecologic de Colaborare (GEC) Nera au colectat deşeurile pe care apele le aduc în golful de la confluenţa Dunării cu Nera. „Noi nu vom putea niciodată aduna toate aceste gunoaie. Vrem doar să-i sensibilizăm pe cei care ar trebui să o facă”, a spus Iulia Grumeza, voluntar ecologist. „Noi furnizăm către comunităţile locale servicii ecologice de interes public ce vizează protecţia mediului. Monitorizăm starea factorilor de mediu şi a biodiversităţii”, a precizat Cornel Popovici Sturza, director executiv al GEC Nera.

Primăriile fac curăţenie
Gheorghe Pitulan, comisar al Gărzii de Mediu, spune că, în primul rând, este datoria primăriilor localităţilor de pe malul Dunării să cureţe zonele afectate, aflate în teritoriul lor administrativ. „Noi am mai depistat astfel de lucruri şi am aplicat chiar şi sancţiuni, iar dacă va fi cazul, o vom face din nou. Dacă şi turiştii ar fi mai civilizaţi, cu siguranţă nu ar fi aşa mizerie”, a spus Pitulan.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite