Reşiţa: PORTRET/ Florica Tudor a inventat "florile swarovski" VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: PORTRET/ Florica Tudor a inventat "florile swarovski" VIDEO
Reşiţa: PORTRET/ Florica Tudor a inventat "florile swarovski" VIDEO

Reşiţeanca a investit zeci de mii de dolari într-o colecţie de flori confecţionate din mărgele, perle de apă şi cristale, unică în lume.

Profil:

Născută: 15 iunie 1956, la Reşiţa
Studii: director al unei fundaţii umanitare
Familie: căsătorită, doi copii

Mare iubitoare de flori, Lorica, aşa cum îi spun apropiaţii, şi-a început creaţia unicat în întreaga lume în urmă cu nouă ani.
„Am fost într-o vizită în Germania, la sora mea. Am văzut-o când împletea petalele unor flori. Am început să fac şi eu, dar ceva mai aparte, folosind mărgele. Am schimbat florile artificiale cu flori din mărgele. Mi-a luat cam două-trei luni să fac o petală. Am început cu modele simple, pentru ca, mai apoi, să fac inserţii şi lucrări tot mai migăloase şi complicate”, îşi aminteşte Florica Toader.

Operele de artă făcute de mâna Loricăi presupun multă pasiune, răbdare, bătaie de cap şi o mulţime de bani. „Am umblat după mărgele peste tot în ţară, pe la Timişoara, pe la Bucureşti. Am găsit până la urmă un magazin în Reşiţa care mi-a adus mărgele din Thailanda. Dar nu erau de calitate, se decolorau. În 2004 am plecat în SUA. Soţul obţinuse acte şi am plecat împreună cu fiica noastră. Lucram la un supermarket, iar la sfârşit de săptămână căutam pe Interent mărgele pentru a-mi continua lucrările. Aveam două zile libere, lucram noaptea şi, la un moment dat, am decis să renunţ la serviciu. Este muncă de opt-zece şi chiar 12 ore pe zi. La un moment dat, mă certau ai mei că stau prea mult cu florile şi mărgelele mele”, povesteşte inventatoarea.

A costat-o o avere

Pasiunea reşiţencei nu este deloc ieftină. „Am investit până acum în colecţia mea, bineînţeles, cu ajutorul soţului, peste 40.000 de dolari. Mărgelele nu sunt chiar aşa de scumpe, dar am găsit perlele de apă. Am dat trei dolari pe şase perle. Apoi, am auzit de trendul Swarovski şi am zis să încercăm. Colecţia numără 198 de flori şi am muncit la ea trei ani. Dacă sunt supărată sau stresată nu-mi iese nimic. De multe ori ascult muzică populară bănăţeană când lucrez la florile mele”, afirmă românca unică pe mapamond.

Vrea să deschidă o afacere

Iniţial, Lorica Toader nu s-a gândit transforme pasiunea sa într-o afacere. În mometul în care a constatat că lucrările sale sunt unicat în lume, a luat în calcul şi varianta comercializării operelor sale de artă.

„Am intenţionat să fac ceva aparte, care să rămână în familie. În SUA am fost la un avocat să patentez inveţia mea, dar era foarte mult. Pentru 25 de ani, mi-a cerut 57.000 de dolari, plus reînoirea dreptului de autor în fiecare an. În România m-ar costa cam la fel. Dacă ar fi să le vând, aş face-o aici, în ţară, pentru că iubesc România”, mai spune Florica Toader.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi expus undeva colecţia dumneavoastră de flori?
În America, nu. Am fost în schimb la un târg de nunţi la Reşiţa, în luna februarie a acestui an. La început, oamenii credeau că sunt flori naturale. Au rămas uimiţi când le-am explicat despre ce este vorba.

Care este cea mai scumpă lucrare din colecţie?
Pe cea mai scumpă creaţie a mea am pus cristale în valoare de 1.000 de dolari. Sunt cristale Swarovski, care costă destul de mult.

Aveţi vreun exemplar la care ţineţi în mod deosebit?
În toate am pus suflet şi toate mi-s dragi. Am însă un aranjament în care am folosit perle de apă şi acela pot spune că îmi place cel mai mult. Am însă şi câteva flori făcute din perle aurite.

Ce-i place

Ca orice american, Florica Toader adoră să meargă la shopping. „În America, asta e o tradiţie. Îmi place foarte mult să mă ocup de copii. Acum am o nepoţică şi ador să îmi petrec timpul cu ea. Florile nu pot să spun că îmi plac, de flori sunt îndrăgostită”, adaugă Lorica.

Ce nu-i place

„Nu-i agreez pe mincinoşi şi pe perverşi, de aceea am decis să ne cumpărăm o casă la ţară, în comuna Târnova. Aici, mi se pare că oamenii sunt mult mai cinstiţi şi mai sinceri, chiar dacă unii dintre ei poate nu au trecut niciodată pe la şcoală”, spune artizana invenţiei-unicat.

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/Albumul Floricai Toader.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=true fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/Flori din cristale swarovski 062.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=right dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite