Reşiţa: VIDEO Dispariţia lăstunilor a pus pe jar ornitologii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: VIDEO Dispariţia lăstunilor a pus pe jar ornitologii
Reşiţa: VIDEO Dispariţia lăstunilor a pus pe jar ornitologii

Grotele în care păsările îşi aveau cuiburile au rămas goale. Câteva exemplare de lăstuni mai pot fi văzute doar în zona Baziaş, deşi la Divici erau cu sutele.

Rezervaţia Naturală „Râpa cu lăstuni” din Valea Divici are o suprafaţă de 5 hectare. Lăstunul este o specie protejată, având înfăţişarea asemănătoare unei rândunici. Păsările nu pot fi întâlnite decât pe Clisura Dunării. Legea protejează coloniile de lăstuni şi cuiburile acestora din malurile de pământ. „De trei ani, lăstunii nu-şi mai reiau cuiburile din malurile de pământ de la Divici, deşi în urmă cu câţiva ani era o forfotă de lăstuni la cele trei grote”, a explicat Doina Mărgineanu, specialist al Grupului Ecologic de Colaborare Nera.

Vilele au alungat păsările
Deşi zona a fost declarată rezervaţie naturală, în ultimii ani lăstunii nu se mai întorc vara aici. „Se pot observa exemplare de lăstuni în zona Baziaş, dar la Divici nu mai vin, ceea ce ridică un serios semn de întrebare”, a spus Corneliu Sturza Popovici, expert în protecţia mediului. „Râpa cu lăstuni”, aflată chiar la intrarea în Valea Divici, unde este şi un luxos cartier de vile, adăposteşte coloniile de lăstuni. Cuiburile acestora, construite în abrupturile unor „depozite de loess” care datează din era cuaternară, au rămas acum simple găuri nelocuite. Cercetătorii, biologii şi ecologiştii se străduiesc să identifice fenomenul care a determinat înaripatele să-şi părăsească cuiburile.

Trei ani de monitorizare
„Noi am demarat un proces de monitorizare a zonei de trei ani de zile, pentru a identifica ce-i jenează şi ce-i împiedică să revină la vechile lor cuiburi”, a spus Cristina Luchian, voluntar. „E adevărat că lăstunii nu mai revin în grote, dar eu cred că sunt deranjaţi şi de intervenţia oamenilor care au început să i-a pământ de acolo”, e de părere Marius Jiplea, directorul Parcului Naţional Porţile de Fier.

image
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite