Reşiţa: VIDEO Caraşul, îngropat în resturile europenilor (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: VIDEO Caraşul, îngropat  în resturile europenilor (GALERIE FOTO)
Reşiţa: VIDEO Caraşul, îngropat în resturile europenilor (GALERIE FOTO)

În timp ce turismul din Caraş-Severin este la pământ, autorităţile se declară învinse în lupta cu mizeria.

Unul dintre motivele pentru care obiectivele turistice din Caraş-Severin sunt vizitate tot mai rar de turişti îl constituie mizeria. Drumurile dezastruoase şi gradul ridicat de degradare a tot ce are mai frumos Banatul de Munte nu fac altceva decât să-i întărească turistului convingerea că o vacanţă aici nu este tocmai cea mai fericită idee.

Clisura Dunării, cu legendarele ei situri arheologice şi monumente istorice, ar putea atrage săptămânal mii de turişti. Prea puţini sunt însă cei care se încumetă să vină aici, imaginile dezolante cu sticlele de plastic care plutesc pe apă şi mormanele de deşeuri de pe mal putând fi vizionate de oricine are răbdare să navigheze cinci minute pe Internet.

Deşeuri din toată Europa

Încă de la intrarea ei în ţară, în localitatea cărăşeană Baziaş, fluviul adună pe mal gunoaie din toată Europa. Aşa se explică şi muntele de deşeuri din Golful Nerei, care face parte din rezervaţia naturală Balta Nera-Dunăre. Autorităţile susţin că le este aproape imposibil să lupte cu cantităţile uriaşe de deşeuri.

„Mizeria se întinde pe tot cursul Dunării. Sunt cantităţi foarte mari şi e greu să putem face faţă. În plus, nimeni nu dă niciun ban. Problema este cunoscută la nivel de judeţ şi singura rezolvare este realizarea unor programe comune pentru îndepărtarea gunoaielor”, a spus Branco Simonovici, responsabil pe probleme de mediu la Primăria Socol. Membrii Grupului Ecologic de Colaborare Nera nu mai aşteaptă realizarea programelor respective şi au demarat mai multe acţiuni de colectare a deşeurilor.

Cine sunt vinovaţii

În viziunea comisarului Gărzii de Mediu Gheorghe Pitulan, este datoria primăriilor localităţilor de pe malul fluviului să cureţe zonele afectate aflate din teritoriul lor administrativ. „Cea mai mare parte a gunoaielor este adusă din întreaga Europă de apele Dunării. Au însă şi turiştii partea lor de vină. Dacă ar fi ceva mai civilizaţi, nu ar fi astfel de probleme”, a spus Pitulan.

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/Ecologizare pe Dunare.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite