Reşiţa: VIDEO Baba Caia, privită de pe un morman de gunoaie (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: VIDEO Baba Caia, privită de pe un morman de gunoaie (GALERIE FOTO)
Reşiţa: VIDEO Baba Caia, privită de pe un morman de gunoaie (GALERIE FOTO)

Locul cel mai bun din care poate fi zărită legendara stâncă seamănă cu o ghenă de gunoi.

Stânca Baba Caia rămâne una din principalele puncte de atracţie pentru cei care trec prin zona Moldova Nouă. Legenda stâncii care iese din apele Dunării în zona Pescari - Moldova Nouă atrage o sumedenie de curioşi. Multora le piere însă entuziasmul, deoarece trebuie să privească stânca dintr-o ghenă de gunoi. Imaginea este cauzată, spun autorităţile, de gunoaiele aduse de Dunăre din toată Europa şi de resturile menajere şi sticlele de plastic aruncate de turiştii necivilizaţi.

Ecologiştii avertizează turiştii

Autorităţile se declară învinse de munţii de gunoaie care se adună săptămânal. În schimb, voluntarii ecologişti nu se lasă bătuţi şi, pe lângă acţiunile de ecologizare, încearcă să explice turistului român cât de importantă este protejarea mediului.
„Noi furnizăm către comunităţile locale servicii ecologice de interes public ce vizează protecţia mediului. Monitorizăm starea factorilor de mediu şi a biodiversităţii. E păcat că aceste locuri frumoase şi încărcate de istorie nu se bucură de mai multă atenţie din partea noastră”, a spus Cornel Popovici Sturza, director executiv al Grupului Ecologic de Colaborare Nera. Iulia Grumeza, voluntar ecologist, susţine la rândul său importanţa conservării acestor simboluri din Clisura Dunării.

„Noi, ecologiştii, nu vom putea aduna niciodată toate aceste gunoaie. În schimb, îi putem sensibiliza pe cei care ar trebui să o facă şi, poate cel mai important, să le spunem turiştilor că pot găsi şi alte soluţii pentru gunoiul menajer decât aruncarea lui la voia întâmplării”, a spus tânăra.

Primăriile sunt responsabile

Gheorghe Pitulan, comisarul Gărzii de Mediu, spune că sarcina curăţării revine autorităţilor locale de pe malul Dunării. „Garda de Mediu a aplicat sancţiuni. Dacă va fi cazul, o vom face din nou”, a spus Gheorghe Pitulan.

Cum a apărut stânca în Dunăre

Legenda arhaică a stâncii Baba Caia spune că între un moş şi o babă era o ceartă veşnică. Moşul, Zeul Saturn, spunea că iarba se coseşte, iar baba, Gaia, Marea Zeiţă, afirma că iarba se tunde cu foarfeca. Înfuriat, moşul o aruncă pe babă în Dunăre. De pe fundul Dunării, aceasta îşi susţine cu îndârjire afirmaţia, ridicând două degete deasupra apei, sub formă de foarfecă. Cele două degete bifurcate s-au transformat în stânca Baba Caia.

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/Babacaia.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=true fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite