Reşiţa: VIDEO Amenzi penale bat la uşa societăţii de salubrizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: VIDEO Amenzi penale bat la uşa societăţii de salubrizare
Reşiţa: VIDEO Amenzi penale bat la uşa societăţii de salubrizare

Conducerea instituţiei spune că are autorizaţie pentru a transporta deşeuri inerte, dar Garda de Mediu ameninţă cu amenzi şi dosare penale.

După ce a depozitat ilegal deşeuri biologice în groapa de gunoi de la marginea oraşului, acum, societatea Prescom, care asigură serviciile de salubritate în municipiul Reşiţa, se joacă din nou cu legea, sănătatea oamenilor şi, mai grav, cu banii publici.

Haldina de gunoi de pe Dealul Ciorii ar fi trebuit închisă începând cu data de 16 iulie, când trebuia să înceapă şi procesul de ecologizare. Măsura este rezultatul normelor impuse României de Uniunea Europeană, o dată cu semnarea pactului de aderare. În ciuda angajamentului luat în faţa autorităţilor europene, la haldina de pe drumul Lupacului continuă să se depoziteze deşeuri. Consiliul Local Reşiţa hotărâse ca, începând cu ziua de 16 iulie, gunoiul Reşiţei să fie depozitat la haldina din Bocşa. Numai că, aici, depozitarea unui metru cub de gunoi costă 18 lei, la care s-ar adăuga şi cheltuieli ceva mai mari de transport. În consecinţă, haldina de pe Dealul Ciorii reprezintă o variantă mai ieftină, dar ilegală.

Nepăsare faţă de mediu

Doru Marchiş, directorul SC Prescom, susţine că e vorba doar de un anumit tip de deşeuri şi că totul se face legal. „Haldina e închisă, dar se mai pot depozita deşeuri inerte. De exemplu, moloz, care poate fi folosit la astuparea gropii. Avem şi un aviz în acest sens, nu e nimic în neregulă”, a declarat Marchiş. Chiar de ar fi aşa, pe poarta haldinei au intrat şi alte deşeuri decât moloz, nu întâmplător aceasta aprinzându-se în ziua respectivă.

Marius Cîrpean, directorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin, este însă de altă părere. „În mod normal, deşeurile din Reşiţa trebuie duse la haldina de la Bocşa. Acolo nu au voie să mai depoziteze nicio pană. Ce deşeuri inerte? Nu există aşa ceva. Comisarii noştri au fost pe teren, dar nici noi nu putem păzi non-stop haldina. Dacă îi prindem riscă amenzi de 40.000 de lei, iar la a doua abatere, dosare penale”, spune Cîrpean.

Transporturi ilegale de moloz la groapa de gunoi

În unele zile, un tractor cu remorcă intră pe groapa de gunoi, încărcat cu tot felul de gunoaie, pe care le aruncă pe haldină. Şeful societăţii de salubrizare a confirmat faptul că mai sunt unele tipuri de gunoi duse de angajaţii săi pe drumul Lupacului, dar care nu ar crea probleme de mediu. Toate deşeurile din Reşiţa ar trebui duse la Bocşa.

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/28 iun Haldina.flv width=300 height=200 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite