Turismul din Caraș-Severin ar putea fi promovat cu ajutorul ariilor protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Asociației Altitudine au demarat un proiect important pentru zonele protejate
Membrii Asociației Altitudine au demarat un proiect important pentru zonele protejate

Asociaţai Altitudine filiala Banat a organizat recent o întâlnire în care au fost prezentate detalii despre ariile protejate şi protecţia mediului,cu motto-ul: “Munţii Ţarcu – să ocrotim natura de lânga noi!“. Întâlnirea a avut loc la Timișoara, iar în luna noiembrie este programată pentru Reșița și Caransebeș.

Ariile protejate din Caraș-Severin au parte de o legislație aparte, puțin cunoscută de autoritățiile din zonă. Tocmai de aceea membrii Asociației Altitudine au demarat un program de constientizare atât pentru locuitorii din apropierea zonelor protezate cât și autorități. Pe lângă faptul că zonele protejate au parte de o legislație proprie, acestea ar putea fi promovate pentru a dezvolta și mai mult turismul în Caraș-Severin. Alin Ciprian Ciulă, din cadrul asociației spune că în cazul concret al Munţilor Tarcu – sit Natura 2000, plăcuțele de prezentare a zonei ar putea avea un aspect mult mai plăcut. „Aria protejată din Ţarcu are o valoare deosebită ca şi biodiversitate, iar prin asocierea cu alte arii protejate din Retezat, Godeanu şi Cernei rezultă o zonă întinsă, neatinsă de intervenţii majore, reprezentând ultimul peisaj forestier intact (PFI) din zona temperată a Europei“, spune Alin Ciulă

Implicarea localnicilor

Localnicii din apropierea zonelor protejate ar trebui să se implice mai mult în proiectele de promovare a acestor arii. Membrii asociație sunt de părere că oamenii ar putea să contribuie și ei la dezvoltarea turismului prin promovarea tradițiilor din comunitățile în care trăiesc. Asociaţia Altitudine filiala Banat are în vedere stabilirea unui regulament al ariei protejate, cartarea speciilor şi habitatelor protejate şi studii privind starea lor de conservare pentru a lua măsuri de protecţie adecvate în vederea protejării şi conservării biodiversităţii, amplasarea de panouri informative cu privire la biodiversitate dar și marcarea traseelor turistice, promovarea turismului durabil şi editarea de hărţi şi ghiduri turistice a zonei.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite