Ţepuită de cămătarii de la "Delfinul", care au fost lăsaţi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Tismănaru umblă din 2006 prin instanţe, ca să facă dreptate
Carmen Tismănaru umblă din 2006 prin instanţe, ca să facă dreptate

Carmen Tismănaru a fost înşelată la jocul piramidal „Delfinul”, iar vinovaţii scapă prin decizia procurorilor din capitală. Trei cărăşeni au fost ţepuiţi de structura piramidală în urmă cu ani buni, iar din 2006, de când au depus plângere împotriva cămătarilor, umblă prin instanţe.

Deşi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul cămătarilor din dosarul „Delfinul”, Tribunalul Caraş-Severin are o altă opinie. „Decizia noastră impune reluarea urmăririi penale, dar victimele din acest dosar nu trebuie să se bucure prea devreme. Este prematur să spunem de pe acum că lucrurile vor decurge în favoarea lor”, spune Rustin Ciasc, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraş-Severin.


Avocatul celor ţepuiţi a găsit şi el o serie de „minusuri” la dosarul întocmit de procurorii DIICOT. „În faza de urmărire penală nu a fost administrată nicio probă. Mai exact, nu s-a cerut expertiza financiar-fiscală, nu a fost solicitat punctul de vedere al Oficiului Naţional pentru Combaterea Evaziunii şi Spălării Banilor, nu s-au audiat martori”, spune avocatul Marius Nedelea.


„Este reaua credinţă a celor din structura centrală, dacă analizăm faptul că procurorii de la instanţa din Timiş au descoperit inclusiv că banii au fost transferaţi în străinătate. În acest mod, a fost păgubit inclusiv statul român”, subliniază avocatul. Carmen Tismănaru este unul dintre sutele de români care au vrut să se îmbogăţească rapid. Ea regretă şi acum că şi-a ipotecat propriul apartament. Coşmarul a început încă din 2006, atunci când executarea silită a fost suspendată de procurori. De atunci, umblă prin tribunale.


În pragul evacuării


Aşa s-a agravat şi starea ei de sănătate. „Am fost internată în spital luni de zile, pentru că nu am mai rezistat. Aceşti oameni care m-au cooptat în reţeaua lor m-au terminat psihic”, spune reşiţeanca. Dacă rămâne sau nu în posesia propriei sale case, nu se ştie încă. „Este extraordinară decizia instanţei cărăşene, dar situaţia casei mele rămâne în continuare pe masa judecătorilor”, spune femeia. Oamenii au fost cooptaţi în structura piramidală „Delfinul”, fiind obligaţi să depună o sumă de 2500 de euro pentru reconversie profesională şi găsirea unui loc de muncă în străinătate.
În acelaşi preţ a intrat şi achiziţionarea unei cărţi, „Preţul Succesului”. Persoanele care intrau în organizaţia piramidală erau obligate să îşi ipotecheze apartamentul pe suma respectivă, urmând a fi evacuate. Oamenii erau executaţi silit numai când nu mai racolau alte persoane. 

Mi s-a spus că firma recrutează personal, iar apoi ne găsesc de lucru în străinătate.
Carmen Tismănaru, victimă “Delfinul”

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite