Reşiţa: Ruşii de la TMK le-au lăsat turiştilor apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Ruşii de la TMK le-au lăsat turiştilor apa
Reşiţa: Ruşii de la TMK le-au lăsat turiştilor apa

Somaţi şi amendaţi de autorităţi, conducerea combinatului a decis să oprească activitatea care-i afecta grav pe patronii de pensiuni şi pe hotelieri.

Patronii care au afaceri în staţiunea Crivaia îi acuză de pe cei de la TMK de decizii abuzive. „Conducerea combinatului reşiţean nu ţine cont de parametrii de exploatare ai lacului Văliug atunci când vine vorba de propriile buzunare şi îi condamnă la faliment pe hotelierii care au investit în staţiunile din preajma Semenicului”, spune Dana Radu, hotelier.  Întins pe o suprafaţă de peste 12 hectare şi având un volum de apă de peste un milion de metri cubi, Văliugul este un lac de acumulare ce are ca scopuri principale producerea energiei electrice şi alimentarea cu apă. Exploatarea sa iraţională aduce însă grave prejudicii turismului, care, în ultimii ani a înregistrat un progres vizibil.

Au fost avertizaţi

După ce siderurgiştii ruşi au făcut în urmă cu trei săptămâni ca Văliugul să semene mai degrabă cu o baltă, Direcţia Apelor Banat a dat un ultimatum ruşilor care au exploatat abuziv apa pentru a produce energie electrică. Gavril Dorin, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, susţinea că a atenţionat în repetate rânduri societatea rusă că încalcă parametrii de exploatare ai lacului, motiv pentru care riscă sancţiuni. Ruşii s-au facut că nu înţeleg limba română şi şi-au văzut de treabă, în contextul actualei crize financiare fiecare leuţ având o altă greutate. În cele din urmă, autorităţile au intervenit şi au limitat proporţiile dezastrului. „TMK a fost amendat cu 40.000 de lei şi a oprit exploatarea, aşa cum le-au cerut cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin. Începând de vineri, volumul lacului este în creştere, însă vorbim de o creştere uşoară, deoarece debitul de aducţiune în lac este scăzut”, susţine Sorin Gavril.

Conducerea Combinatului Siderurgic TMK a exploatat la maximum această situaţie, iar acum e prea ocupată ca să ofere explicaţii. Ieri, redacţia Adevărul de Seară a cerut, în scris, un punct de vedere purtătorului de cuvânt Maria Comănescu. Răspunsul nu a ajuns până la închiderea ediţiei.

Volumul apei a crescut cu două procente.
Sorin Gavril, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite