Reşiţa: Culmea prostiei: Ruşii de la TMK au golit lacul Văliug în plin sezon turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Culmea prostiei: Ruşii de la TMK au golit lacul Văliug în plin sezon turistic
Reşiţa: Culmea prostiei: Ruşii de la TMK au golit lacul Văliug în plin sezon turistic

Revoltaţi, turiştii şi-au anulat vacanţele la poalele Semenicului, iar proprietarii pensiunilor ameninţă cu procese.

UPTDATE, ASTĂZI, ORA 11.05:

Direcţia Apelor Banat a dat un ultimatum ruşilor de la TMK Reşiţa care au exploatat abuziv apa din lacul de la Văliug. Până mâine aceştia trebuie să ia toate măsurile de umplere a barajului la nivelul normal pentru această perioadă. "Dacă lacul nu este la nivel normal până luni vor încasa o amendă consistentă", a spus Titu Bojin, şeful Direcţiei Apelor Banat.

IERI, ORA 16.00:

Combinatul TMK Reşiţa, administrator al lacului Văliug şi al hidrocentralei din imediata vecinătate a acestuia, a lăsat fără turişti toate pensiunile şi hotelurile de la poalele Semenicului. Partea de exploatare hidroenergetică a combinatului a mărit debitul apei folosite în producerea energiei electrice, golind astfel aproape la jumătate lacul Văliug.

Mulţi dintre turiştii care aveau făcute rezervări la pensiunile din zonă şi au aflat despre această situaţie, care persistă de ceva mai mult de o săptămână, şi-au schimbat opţiunile de petrecere a vacanţei sau concediului. Aceştia veniseră în special pentru a face o baie în lac şi pentru o plimbare cu barca. Dar cum lacul Văliug e aproape secat, planurile li s-au dat peste cap iar oamenii şi-au anulat rezervările şi duşi au fost.

Au venit degeaba de la Arad   

„Dacă ştiam că lacul este aproape gol şi că toate pontoanele stau pe uscat nu mai băteam atâta drum până aici. Noi am venit de la Arad şi mai bine mergeam în Ungaria, la Gyula. Dar am preferat un lac de munte. Acum, ne pare rău”, a spus Bogdan Mateescu, un turist care şi-a planificat o săptămână de vacanţă pe malul Lacului Văliug.

Hotelierii sunt disperaţi

Hotelierii din Văliug şi Crivaia sunt şi mai revoltaţi. „Numărul turiştilor în zonă a scăzut la jumătate. În loc să fim susţinuţi, ni se pun tot felul de piedici. Noi din asta trăim”, a spus Dana Andreescu, recepţioner de hotel. „De când apa lacului a scăzut câţiva metri buni, tot mai mulţi turişti şi-au anulat rezervările. Pe noi, cei care am investit în zonă, ne afectează grav”, a declarat Mihaela Stoica, administrator de hotel.




 Ruşii îşi fac de cap cu apa

Direcţia Apelor Banat a fost sesizată de exploatarea iraţională şi de depăşirea cotelor alocate de deversare a lacului şi, la rândul său, a sesizat conducerea TMK că trebuie să respectele cotele impuse. Gavril Dorin, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, spune că a atenţionat de mai multe ori societatea rusă TMK. „Am sesizat de mai multe ori conducerea TMK Reşiţa că încalcă parametrii de exploatare ai lacului. Dacă până luni nu vor reveni la parametrii legali, vom trece la amenzi, care pot ajunge până la 40.000 de lei”, a mai spus Dorin.

image
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite