Studenţii se pregătesc să devină şomeri întrucât firmele nu mai fac angajări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii le predau tinerilor care încearcă să aplice teoria în practică
Profesorii le predau tinerilor care încearcă să aplice teoria în practică

Aproape 200 de studenţi au învăţat cum să rezolve problemele din cadrul unor companii, dar rezultatele lor nu le sunt folositoare în această perioadă. Nicio firmă din oraş nu şi-a deschis porţile, ca să angajeze personal în perioada care urmează, întrucât agenţii economici sunt în reorganizare. 

Lipsa locurilor de muncă pentru absolvenţii cu studii superioare a atras atenţia profesorilor de la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, care au pus bazele unui proiect ca să îi salveze pe cei mai buni dintre ucenicii lor. Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială derulează un proiect, prin care studenţii pot face practică la birouri de specialitate din diferite domenii.

„Valoarea proiectului se ridică la peste 500.000 de lei, studenţii au posibilitatea să intre în contact direct cu specializarea pe care o urmează, iar firmele implicate să le ofere un loc de muncă celor care au susţinut orele de practică“, a declarat Doina Rada, manager proiect.

Zeci de participanţi, zero oferte

„S-au pus bazele unei reţele importante de aproximativ 30 de agenţi economici. Sunt implicate hoteluri din judeţ, complexe turistice şi fundaţii non profit, toate cu profilul de a promova turismul cărăşean“, a declarat Cristi Vîlceanu, expert în management strategic. Proiectul este destinat studenţilor de la secţiile economice, de turism, marketing şi contabilitate.

Cosmina Raţă a urmat proba de practică din cadrul acestui proiect din luna octombrie 2009 până în ianuarie. „Am acumulat experienţă în ceea ce priveşte proiectele economice şi am avut ocazia să socializăm cu tot ceea ce înseamnă funcţionarea unei firme“, a spus Cosmina. Încrezătoare în faptul că a reuşit să-şi aprofundeze cunoştinţele, tânără aşteaptă să-şi termine studiile. „Mă pregătesc de licenţă şi abia apoi mă gândesc la un loc de muncă“, a mai spus Cosmina.

Angajare peste câţiva ani

Studenţilor care fac practică la agenţi economici din alte localităţi ale judeţului le sunt decontate drumurile, cazarea şi masa pe toată perioada stagiului de practică. Aproximativ 200 de tineri vor începe vineri, stagiul III al acestui proiect, fiind împărţiţi pe grupe la cei 30 de agenţi economici. Tinerii nu pot fi angajaţi decât după terminarea studiilor.

„Până acum, 182 de studenţi au trecut prin cele două stagii de practică“.
Doina Rada, manager proiect

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite