Reşiţa: Studenţii moldoveni vin să studieze la Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reşiţa: Studenţii moldoveni vin să studieze la Reşiţa
Reşiţa: Studenţii moldoveni vin să studieze la Reşiţa

Dacă unii se acomodează perfect cu stilul românilor de viaţă, sunt şi studenţi care se limitează la studii şi decid să se reîntoarcă în ţara natală.

La centrele universitare din ţară, dar şi la cel din Reşiţa vin să studieze tinerii de diferite naţionalităţi. Alina Gaina şi Adriana Gâncul sunt două studente venite la Reşiţa, din Republica Moldova. „Sunt studentă în anul trei, la Administraţie Publică. În cererea mea, depusă la ambasadă, am trecut Reşiţa pe locul trei, iar din lipsa locurilor disponibile în alte localităţi, am ajuns să fiu repartizată aici“, a povestit Adriana Gâncul.

Tânăra, de 22 de ani s-a acomodat foarte greu cu viaţa din România şi cu cea din Reşiţa. „Mi-e foarte greu să fiu departe de cei dragi. Abia aştept să ajung acasă“, a mai spus Adriana. Accentul moldovenesc i-a făcut greutăţi, dar acum, după trei ani de studenţie se simte între prieteni. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Alina, studentă în anul doi la Asistenţă Socială. „Eu sunt mai obişnuită să fiu departe de casă. Liceul l-am făcut la Chişinău şi de aceea nu am mari probleme de genul acesta“, spune Alina Gaina.

Merg acasă doar de sărbători

Cele două tinere ţin legătura cu cei de acasă, prin intermediul internetului. Totuşi, faptul că vor pleca acasă în vacanţa de sărbători se poate citi în ochii lor. Cu toate că fetele vorbesc româneşte, dar cu accent moldovenesc, tinerele şi-au făcut cu greu prieteni. „Este greu să-ţi faci amici aici. Mergem la petreceri, la discotecă, dar cam atît. Ne vedem mai mult de şcoală“, povesteşte Adriana.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite