PORTRET: Stana Milu se visează vedetă a muzicii populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stana Milu
Stana Milu

Tânăra studiază muzica clasică de aproape 11 ani, dar îşi doreşte să devină o interpretă recunoscută în zona artei tradiţionale. După ce a absolvit liceul a susţinut examen de admitere la Facultatea de Muzică, dar s-a înscris şi la Facultatea de Marketing din Reşiţa.

Stana este o tânără caracterizată de multă ambiţie. Primii ani din viaţă i-a petrecut la Rusca-Teregova. Acolo a învăţat să vorbească în grai popular şi să danseze. La 11 ani a venit la Reşiţa şi şi-a continuat studiile la Liceul de Artă.

„Am vrut să studiez canto popular, dar nu era o astfel de secţie. Atunci am fost înscrisă la oboi. Am îndrăgit atât de mult instrumentul, încât am reuşit să particip la multe concursuri sau la olimpiada de muzică. Nu mă jucam când eram mică. Învăţam pentru şcoală şi studiam, acum îmi prinde bine. Am continuat să studiez acest instrument şi la liceu. Am vrut să mă îndrept spre canto, dar profesorii nu m-au lăsat. Acum studiez oboiul şi la facultate”, spune Stana.

Face două facultăţi la zi

Mereu a fost încurajată şi susţinută de părinţi în tot ceea ce a făcut. După ce a absolvit liceul a susţinut examen de admitere la Facultatea de Muzică, dar s-a înscris şi la Facultatea de Marketing din Reşiţa. Chiar dacă este greu, Stana studiază în paralel două specializări diferite. „M-am obişnuit cu două sesiuni în acelaşi timp. Prima a fost cea mai grea, iar primele cursuri ale Facultăţii de Marketing mi s-au părut o limbă străină. Era altceva decât ceea ce studiasem eu ani de zile. Sunt la zi la ambele facultăţi. Marketingul este interesant, m-a atras noutatea domeniului. Este bine să ai pregătire în mai multe domenii. Viitorul nostru este nesigur”, spune tânăra studentă.

Îndrăgostită de folclor

Tânăra şi-a dorit foarte mult să studieze canto popular. Nu a reuşit să-şi împlinescă visul decât târziu, la 20 de ani. Chiar dacă studiază muzica clasică, a visat mereu să devină interpretă de muzică populară. De doi ani face parte din Ansamblul „Doina Timişului”, dar s-a înscris şi la Şcoala Populară de Artă din Timişoara pentru a învăţa tonalităţile populare.

Stana Milu la Doina Timişului

Are în garderobă 14 costume populare care au fost cusute, în mare parte, de bunica sa. „Folclorul este prima mea dragoste. Mi-am păstrat primul costum popular, de când aveam trei ani. Mi-am îmbrăcat păpuşa cu el. Nu-mi vine să cred că am fost atât de mică. La ansamblu am învăţat să joc destul de bine dansuri populare din toate regiunile ţării”, povesteşte Stana.

Tânăra ascultă şi multă muzică clasică, o cântă, dar folclorul i-a invadat sufletul. Iubeşte vechile obiceiuri şi, de câte ori are ocazia, merge la sat atunci când este sărbătoare pentru a cunoaşte toate tradiţiile.

Întrebări şi răspunsuri

Cum stai cu înregistrările?
Am o melodie, o horă care se numeşte „Mândră mi-s de al meu sat“. Linia melodică a fost creată de Carmen Popovici, iar textul de mine şi de o prietenă. Am alte două melodii pregătite, dar le imprim după sesiune. Se pare că rădăcinile mă atrag.

Care sunt compozitorii tăi preferaţi?
Mozart şi Beethoven.

De unde îţi iei costumele populare?
Am şi costume vechi sau piese din port vechi care au peste 100 de ani, dar am şi costume noi. Sunt recondiţionate cu mare grijă de bunica mea. Lucrează şi două, trei săptămâni pentru un costum.

Ce-i place
„Îmi place să văd lumea. Am avut ocazia ca, şi cu ansamblul, şi cu facultatea, să plec mult peste hotare. Îmi plac aceste concerte şi spectacole pe care le susţin şi faptul că-i fac pe oameni fericiţi. Îmi place să fac shopping şi să colecţionez jucării de pluş.

Ce nu-i place
„Nu-mi place bârfa. Nu-mi place invidia. Am observat şi acum, după ce am imprimat, că sunt persoane care mă felicită cu jumătate de gură. Nu pot să înţeleg de ce sunt oamenii răi“.

Profil
Născută. 19.05.1988, Caransebeş
Esucaţie. Studentă anul III Facultatea de Muzică din Timişoara, studentă anul III Marketing, Universitatea „ Eftimie Murgu” Reşiţa
Familie. Necăsătorită

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite