Şpăgarii de la “fabrica de studenţi Hyperion” au fost trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a Nicoletei Gumă, coordonatorul Centrului Tutorial Caransebeş, alături de prefesorul Gheorghe Stancu şi studentul Eugen Tacotă.

Procurorii DNA au încheiat rechizitoriul în cazul Hyperion şi au trimis în judecată nu mai puţin de nouă persoane. Profesorul universitar de Drept Civil şi membru în Comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion şi al Comisiei de etică şi deontologie profesională a aceleiaşi universităţi, Gheorghe Stancu este acuzat de luare de mită în formă continuată. Nicoleta Gumă, coordonator al Centrului Tutorial Caransebeş a Universităţii Hyperion, şi Eugen Tacotă, student în anul terminal al Facultăţii de Drept sunt acuzaţi de complicitate la luare şi dare de mită, ambele în formă continuată.


Subofiţeri cu diplome obţinute pe şpagă

În aceeaşi cauză, au mai fost trimise în judecată alte şase persoane, acestea urmând a răspunde în faţa instanţei în stare de libertate. Iancu Hînda, subofiţer la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, şi subofiţerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic Ilie Străin şi Nicuşor Ţundrea-Florin sunt judecaţi pentru dare de mită. Pentru comiterea aceleeaşi infracţiuni sunt trimişi în judecată şi Adrian Ionel Cristescu, administrator la SC Flory Ady SRL Caransebeş, Angelica Stănica Vădrariu, vânzătoare la SC Orsay SRL şi Magdalena Lazăr.
Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, în cursul lunii mai a acestui an, prefesorul Gheorghe Stancu, în calitate de membru în comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept şi de coordonator al lucrărilor de diplomă a 35 de studenţi caransebeşeni, a primit de la aceştia, prin intermediul Nicoletei Gumă şi a lui Eugen Tacotă, suma de 52.500 euro, pentru a le acorda studenţilor respective note mai mari decât ar fi impus-o nivelul lor de cunoştinţe.


Examen de 22 de secunde
Procurorii spun că Gumă şi Tacotă s-au străduit să îi convingă pe cei 35 de studenţi să dea câte 1.500 de euro, bani pe care cei doi inculpaţi i-au strâns şi depozitat provizoriu, pentru ca, în cele din urmă, banii să ajungă în buzunarele lui Stancu. Cei doi se mai ocupau şi de preluarea şi transmiterea semnelor distinctive ce urmau a fi înserate în lucrări sau asigurarea omogenităţii şi discreţiei întregului grup de studenţi ce urma să susţină examenul de licenţă. Pentru toţi cei 35 de studenţi, proba orală a durat 12 minute şi 56 secunde, în condiţiile în care profesorul Stancu a susţinut că fiecare student a fost examinat timp de 3-4 minute.
“Pentru obţinerea promovării frauduloase a examenului de licenţă pe baza unui rezultat satisfăcător, inculpaţii Cristescu Adrian-Ionel, Hînda Iancu, Lazăr Magdalena, Străin Ilie, Ţundrea Nicuşor Florin, Vădrariu Angelica Stănica au dat câte 1.500 euro inculpatului Tacotă Eugen, pentru ca acesta la rândul său, cu ajutorul inculpatei Gumă Nicoleta, să remită banii inculpatului Stancu Gheorghe, membru în comisia de examinare, în vederea favorizării lor. În vederea recuperării sumelor ce constituie obiectul mitei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 1.680 euro şi 1.332 lei şi a cotei de 3/4 dintr-un imobil aparţinând inculpatului Stancu Gheorghe, şi asupra sumei de 17.321 lei şi a cotei de 1/2 dintr-un imobil aparţinând inculpatei Gumă Nicoleta”, se arată într-un comunicat al DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraş-Severin.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite