Soţii Gruia rămân îngropaţi în zăpada de pe Vârful Ţarcu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căutările trupurilor neînsufleţite ale meterologului din Borlova şi al soţiei acestuia au fost întrerupte brusc de o grindină puternică. Salvamontiştii au restrâns perimetrul în care ar putea fi cei doi tineri, dar meteorologii anunţă din nou căderi de zăpadă în Ţarcu.

Salvanontiştii cărăşeni au periat din nou în acest sfârşit de săptămână căldările de pe Ţarcu în speranţa că-i vor găsi pe soţii Gruia, dispăruţi în infernul de pe munte înainte de Crăciun. Acţiunea lor a fost întreruptă brusc de vremea capricioasă şi şansele ca cei doi să fie găsiţi prea curînd sunt destul de mici. “Am urcat cinci oameni, în ciuda faptului că am primit avertizări din partea meteorologilor că vremea se va înrăutăţi.

Am căutat jos în gropi, dar nu am găsit nimic. Am avut cu noi sondele de avalanşă, care ne-au arătat că stratul de zăpadă e mai gros de trei metri. Sunt şi destule conuri de avalanşă, astfel că accesul se face destul de greu în zonele respective. Când am vrut să ieşim din gropi s-a pornit o grindină năprasnică. În doar câteva minute, totul era alb în jur”, a declarat salvamontistul Horia Cocie.

Ninge iar

Gheorghe Elade participă şi el la căutări încă de a doua zi după ce a fost semnalată dispariţia soţilor Gruia. “Luăm tot mai mult în calcul şi ipoteza potrivit căreia au ratat vârful. Dincolo sunt platouri lungi, de câţiva kilometri”, a mărturisit salvatorul. Din nefericire, meteorologii nu dau prea multe speranţe familiei Gruia, anunţând că pe Muntele Mic va începe din nou să ningă.

Horia Cocie îşi aminteşte că a mai participat la o acţiune similară. “Acum mai mulţi ani au murit aici nişte cetăţeni cehi. Mi-aduc aminte că i-am găsit, dar abia după vreo două săptămâni am reuşit să-i ridicăm de acolo. Zona e extreme de dificilă. Mesajul crucii de acolo spune multe. “Călătorule citeşte şi mergi mai departe” este mesajul inscripţionat pe crucea unui om care a murit de timp rău la data de 8 august”, spune Cocie.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite