Sorina Nihta, psihologul care scrie proiecte pentru voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţeanca este absolventă de psihologie, dar a ales să practice voluntariatul. De cinci ani, este coordonatoare de proiecte în cadrul Centrului de Voluntariat din Reşiţa. Tânăra a urmat drumul firesc pe care cei mai mulţi tineri îl au, atunci când vor să urmeze o facultate.

Profil


Născută. 19 noiembrie 1982
Studii. Facultatea de sociologie şi psihologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara
Ocupaţia. Coordonator proiecte
Familie. Necăsătorită

 Tânăra a plecat la Timişoara şi a urmat cursurile specializării psihologie, pentru că îşi dorea să cunoască arta manipulării în masă. „Primul meu contact cu această specializare a fost chiar înainte de admiterea în facultate, atunci când mergeam cu o prietenă mai mare la cursuri. Erau foarte interesante temele dezbătute de studenţi şi am decis să urmez şi eu aceste cursuri”, spune Sorina. Dornică de a cunoaşte şi alte tipologii, tânăra a studiat în anul terminal în Portugalia, iar la întoarcerea în Reşiţa, în vacanţa de vară, a fost pusă în faţa unei provocări, pe care a acceptat-o fără să stea pe gânduri.


Aventura a început în 2005


„În vacanţa dinaintea lucrării de licenţă am venit pentru o minivacanţă la Reşiţa şi am participat la Festivalul de Jazz de la Gărâna, unde am întâlnit-o pe Daniela Bosioc. Aceasta mi-a propus să mă alătur unui proiect: actualul Centru de Voluntariat”, a mai povestit studenta. Aventura tinerei în această lume interesantă a început în anul 2005, când Sorina a decis să vadă ce presupune acest proiect şi ce este voluntariatul. „ La nivel personal, nu aveam la acel moment pregătirea necesară, iar voluntariatul la noi în ţară era la începuturi. Ţin minte că participam, dar şi coordonam activitatea”, a spus aceasta. În timp, activitatea tinerei a devenit tot mai dinamică, iar voluntariatul din cei în ce mai apreciat de reşiţeni.


Schimb de experienţă în Spania


Cunoştiinţele pe care le-a acumulat în timp au recomandat-o pe tânără chiar şi la schimburile de experienţă de peste hotare. „În 2007 am plecat pentru un an de zile la Lorca în Spania, dar am stat doi. Am lucrat în cadrul unei organizaţii care îşi dorea eliminarea discriminării între emigranţi şi toată activitatea era focusată pe tineri. A fost o experienţă interesantă şi mă bucur că am putut să cunosc şi această categorie de tineri”, a mai spus tânăra. Cu idei ingenioase şi cu multă dorinţă de a scrie noi proiecte pentru centrul din Reşiţa, Sorina îşi doreşte ca prin intermediul educaţiei nonformale să atragă tinerii spre astfel de activităţi de voluntariat.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost să lucrezi cu tinerii emigranţi din Spania?
A fost interesant să lucrezi cu astfel de tineri. Diferitele cursuri de limba spaniolă sau de informatică sunt doar câteva exemple la care tinerii emigranţi au participat. În plus, organizam tot felul de întâlniri între copiii din comunitate şi emigranţi, pentru ca aceştia să aibă ocazia unui schimb de idei.

Care a fost cel mai important proiect pe care l-aţi scris?
Cel mai mult m-am bucurat de un proiect scris de voluntari. Activitatea din cadrul proiectului presupunea un schimb internaţional de experienţă. A fost un proiect foarte important pentru noi. Tineri din şase ţări au venit la Reşiţa prin acest proiect.

Ce proiecte noi pregăteşti pentru tinerii reşiţeni?
Vreau să scriu în perioada următoare şi alte proiecte prin care tinerii din alte ţări să vină la noi într-un schimb de experienţă prin Serviciul European de Voluntariat.

Ce-i place

„Îmi place îngheţata de ciocolată. Îmi place vântul pentru că emană o senzaţie de libertate. Îmi place să dorm, îmi place atunci când oamenii spun ceea ce gândesc şi au curaj”, a spus tânăra reşiţeancă.

Ce nu-i place

„Nu îmi place că nu pot să fac doar ceea ce îmi place, nu îmi place că uneori sunt prea pesimistă. Nu îmi plac oamenii care nu reacţionează şi înghit anumite lucruri doar pentru că trebuie. Şi nu îmi place să mă trezesc dimineaţa devreme”, a explicat Sorina.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite